Oldalak

2006. szeptember 12., kedd

Tájszólás-értelmező kisszótár

Ez a cikk az 1996-1998 között hat kiadást megért lemezújságomból, a TDM-ből származik. Bővebben a lemezújságokról.


Pëco: Alsó épület, afféle spájz.
Stupnyigyugó: Parafadugó
Rítyla: Létra
Szűrkutya: Sündisznó
Tik: Tyúk
Kokas: Kakas
Bornyú: Kis tehén
Varnyú: Varjú, fekete madár
Tehe: Nagy, kifejlett tehén
Lú:
Bádok: Alumíniumból készült, literes pohár
Güszöb: Küszöb, az ajtó és a padló között lévö fadarab
Sëzlony: Rugós ágy
Kredenc: Konyhaszekrény
Cipe: Lábbeli
Ámbitus: Erkély
Gang: A bejárat előtt lévő üres, fedett helyiség
Lóca: Fából készült ülőke
Ülcsik: Bármilyen ülőke
Sparhelt: Széntüzelésű tűzhely
Sámli: Kisszék
Fángli: Kőműves serpenyő

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Csak szeretném szótáradat kibővíteni a "garambózott" szóval, mert ezt hiányoltam belőle. Könnyeket csalt szemembe, habár drága anyucikám beszélte e tájszólást. Minden szót ismertem, mégis vissszavitt kicsit gondtalan gyerek múltamba! Igyekszem minden este mese helyett elolvasni és nagyon jól szórakozok és "okosodok". Van amiről nem is tom miről szól, de azért szorgalmasan olvasom. Nehogy abbahagyd! :)

Thozoo írta...

Szia Kati!

Nem tervezem egyelőre abbahagyni a naplót, és az eddigi hozzászólások csak segítenek abban, hogy a honlap tovább működjön, mert ettől sokkal nagyobb kedvem van írni. Aki esetleg nem tudná, a "garambózott" szó jelentése a "karambolozott", régi motorosok ezt jól tudják, de biztosan akad sok fiatal olvasó, akinek ez nem természetes.

A cikk, mint látható, 1996 környékéről származik - azóta jópár újabb szó van, amit leírhatnék, de hű maradok az eredeti irományokhoz.

Köszönöm, hogy írtál, a héten még nosztalgiázunk egy pár cikk erejéig a régmúltról, olvass minden nap, biztosan találsz magadnak valami csemegét.

Névtelen írta...

Ez nem annyira tájszólás mégis talán ide tartozik. Unokaöcsém és én Abádszalókról kerültünk fel dolgozni ide Pestre. Meglepődve vettük észre, hogy annyi szó van, amit nap mint nap használuk vidéken, itt pesten pedig még nem is hallották. Jókat nevetünk mikor értetlen fejeket vágtak miközben meséltünk valamit. Közben kiderült, hogy nem is értették miről beszélünk, mert számukra ismeretlen kifejezésekkel adtuk elő a történeteket. Sok ilyen szó van ami összegyült. Csak párat írok ide: agacsin, koncsorog, díbol. Most több nem jut az eszembe.