Oldalak

2014. március 23., vasárnap

Birsalmaszósz recept - ahogy Zoli szereti

Igazán finom csemege a birsalmaszósz. Elborzadtam, amikor megtudtam, hogy vannak olyan tájai kicsiny hazánknak, ahol még hírből sem ismerik ezt a fenséges étket. A mai napon elétek tárom a titkos receptet, amelyből kiderül, hogy hogyan lehet 20 perc alatt isteni csemegét készíteni, amely különböző főtt-, sült- és rántott húsok mellé kiváló körítés.

Hozzávalók
  • Másfél-két birsalma, vékony szeletekre vágva (ez lehet fagyasztott is, én ebből szoktam készíteni, persze a birsalmát ezt megelőzően ősszel én magam szeletelem kínkeserves munkával, majd zacsiban a fagyasztóba teszem)
  • 5 evőkanál cukor
  • Fél liter tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (ha valaki nem szereti ennyire intenzíven, vagy nem rajong a vaníliáért, tejszínízű porból is készítheti)
  • Fűszerek: fahéj, szegfűszeg

Elkészítése

A vékony szeletekre vágott birsalmákat kivesszük a fagyasztóból, egy lábasba tesszük és alágyújtunk. Kb. 5 percig olvasztjuk az összefagyott almát, aminek következtében az lassan szeletekre esik szét. 


Ezt követően felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el teljesen az almaszeleteket.


A víz hamarosan forrni kezd, ekkor ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjat és szegfűszeget szórunk bele. (Határozatlanok, ill. azok, akik az ízlés szerint-et, mint mérőszámot nem tudják elfogadni, kb. egy csapott kávéskanálnyit tegyenek mindkét fűszerből.) Továbbá 2 púpozott evőkanálnyi kristálycukor is kerül a szószhoz.


A fűszereket és a cukrot jól elkeverjük, és közepes lángon hagyjuk, hogy szép lassan forrjon. Itt az ideje, hogy az előírásnak megfelelően elkészítsük a pudingot! A pudingporhoz adjunk 2-3 evőkanál kristálycukrot (én hármat szoktam), valamint a fél liter tejet és addig kevergessük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne! 


Az almánk a cukros-fahéjas-szegfűszeges vízben ekkorra már intenzíven forr.


Adjuk hozzá az elkészített puding-alapot! 


Ezt követően lassú, de folyamatos keverés közben keverjük addig, amíg a puding el nem kezd sűrűsödni (kb. 2-3 percig fog tartani)!


Amikor a puding besűrűsödött, vegyük le a tűzről a szószt és hagyjuk állni egy pár percig. Készen is vagyunk! 


Jó étvágyat! :)

2 megjegyzés:

polexin írta...

Zoli, nagyon ügyi vagy, kipróbálom ezt az isteni szószt sült oldalashoz!

Thozoo írta...

Köszi! :) Egészen biztosan passzolni fog hozzá, majd meglátod!