Oldalak

2007. január 2., kedd

Gazdálkodj okosan

Gyermekkorunk nagy játéka volt a "Gazdálkodj okosan!" társasjáték, amelyben ügyes megoldásokkal kellett az életet kicsiben játszani: lakást vásárolni, hitelt törleszteni, a lakást berendezni, biztosítást kötni, utazni, színházra és mozira költeni. A karácsonyi jándékvásárlás közben akadtunk rá a játék korszerűsített változatára, amelyet azonnal megvásároltunk magunknak. :-) Az alapötlet és a kivitelezés egyáltalán nem változott, csak az összegek lettek a mai viszonyokhoz igazítva, figyelembe véve szeretett nemzeti valutánk inflálódását (nem 50, hanem 2000 forintnyi büntetéseket fizetünk, és hasonlók), valamint a játékpénzek lettek a ma használatos pénzek mására cserélve.

Én magam körülbelül 15 éve játszottam a játékkal utoljára, így nagy izgalommal vártam a doboz kibontását. Rögvest felsejlettek a régi emlékek, ahogy a szerencsekártyák, a pénzek és a játékmező előkerült. Azóta már 3-4 partit játszottunk: a játékidő a régről jól megszokott 2-3 óra, így aztán nincs okunk panaszra. Meglepő egyébként, hogy a játék bizonyos pontjai mennyire jól ki vannak dolgozva, főleg a lakás hitelének törlesztése, és a berendezések árának skálázása terén: sokszor hamar sikerül berendezni a lakást, de még mindig hátra van a hitel, amit az ember újabb és újabb körök megtétele után törleszthet. Mint a valóságban. Egyszóval szuper játék. Ami a legjobban tetszik benne, az a lakásról készült rajz, ami a hetvenes-nyolcvanas éveket idéző lakást és annak berendezési tárgyait ábrázolja, még ebben a változatban is, viszont éppen ezért rendkívül nosztalgikus érzeteket kelt.

Ezt a lakást kell berendeznünk - színessé tenni a helységeket.
Nagyobb méretben.

A játék ára nem túlzottan borsos: 3800 Ft-ba került, ami összehasonlítva a többi társasjáték rendkívül irreális árával, meg úgy egyáltalán a társasjátékok mai árával, igazán nem számít soknak.

Nincsenek megjegyzések: