Oldalak

2008. július 30., szerda

Könnyített rendszer

Ma ledúrtam a számítógépemen tobzódó szeméthalmot, újratelepítettem a szisztemet, és sokkal jobban érzem magam. Olyan, mintha hosszú hónapok koloncát löktem volna le magamról egy hirtelen, de célirányos mozdulattal. Egy olyan munkával végeztem így, ami már nagyon a nyakamon volt, és megkönnyebbülés az új rendszert használni. De miért is érezzük úgy, hogy a számítógépünkre újonnan feltelepített operációs rendszer által az egész rendszer könnyebb, mint az előző? A válasz a pszichológiában keresendő, és semmi másban. Hozzáértő embert zavar, ha a Windows frissítései már 78 mappán belül 2 gigabájtot foglalnak el (ezek főként visszaállítási pontok, no persze a rendszer-visszaállítás ki van kapcsolva, és a franc se akar egy már feltelepített frissítést visszavonni), átlagfelhasználó meg észre sem veszi. Holott szekundumokat lehet spórolni egy-egy alkalmazás indítása során egy újonnan telepített rendszerrel. Az pedig mai, rohanó világunkban, igencsak fontos.

Egy időben meggyőződésem volt (bár soha nem igazoltam, talán azért, hogy ki ne derüljön róla, hogy teljesen hülyeség), hogy amikor a mobilom már kezd lemerülni, akkor sokkal könnyebb, mint amikor éppen töltés után kézbe veszem. Bátyámnál a pszichológiai szenzorok sokkal jobban működtek, nála akkor kezdett el súlyt veszíteni a mobil, ha pre-paid feltöltött kártyájáról elkezdett az egyenleg hirtelen a nulla felé konvergálni.

Hogy a telepítésre visszatérjek, igencsak hálás dolog, hogy külön meghajtó áll rendelkezésre a rendszer, és külön az összes többi mindenség (=adatok, játékprogramok, beállítások) számára. A telepítés így mindössze 3 óra alatt megvolt, és minden olyan programot és drivert sikerült feltelepíteni + bekonfigurálni ez idő alatt, amik nélkül nem élet az élet. A két vincseszteres megoldás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és bár igen nagyot szoptam, amikor a Total Commander wincmd.ini fájljával ellentétben az FTP-szerverekhez való hozzáféréseimet tartalmazó wcx_ftp.ini fájlt nem mentettem le magamnak (ezek ugyanis a rendszerpartíción figyelnek), kisvártatva eszembe jutott minden cím és jelszó, így igazából ebből sem lett semmiféle probléma.

Szóval most akár boldog is lehetnék. Ingyen lett egy új számítógépem. ;-)

12 megjegyzés:

mizy írta...

Ugy 1,5 honapja itthon csak Linuxot (Ubuntu - Hardy Heron) hasznalok. (Windows azert megmaradt, ha esetleg jatekra fanyalodnek) Elso nekirugaszkodasra 64bitest raktam fel, mivel "hatbazze 64bites procim van, meg lassa mar mind a 4 gigat!"... Aztan ra kellett dobbennem, hogy CDket nem tudok irni, mert valamiert az osszes CD/DVD-iro alkalmatossag osszehanyja magat... (4 iro program, koztuk a Nero Linux) Egy laza delelott 10 DVDt kukaztam, es csak kettot sikerult megirni. Igy aztan 20 perc backup utan - kozben leszedtem a 32bites telepitot - elkezdtem telepiteni az ujat. 15 perc alatt megvolt a telepites, 5 perc alatt backup vissza. Es tadam! A rendszer a regi, csak mar DVDket is tudok irni.
Ja es ami a slusszpoen: Telepites kozben neteztem ugyanazon a gepen amin folyt a telepites!
Windows telepiteshez hasonlo esetben, tuti nem fogtam volna hozza este 8kor... Windowshoz azert kell az a 3-4 ora, amit te is emlitettel Kedves Kollega!
Csak gondoltam megosztom ezt a par gondolatot, ami megint inkabb post-jellegure sikeredett. Bocs Thozoo! :)

Thozoo írta...

Köszönjük Mizynek ezt a remek hozzászólást (kvázi post-ot), a többiek véleményét is várjuk hasonló témában. Kinek mennyi idő a rendszert telepíteni, illetve milyen gyakran szoktátok megtenni ezt?

mizy írta...

Amugy a Windowst kb. 1 evente szoktam ujrarakni. Mondjuk addigra, mar eleg lomha joszag lesz... Meg persze, ha valamit elcsinalok, akkor nyilvan surubben! :)

Thozoo írta...

Számomra ma végérvényesen kiderült, hogy tulajdonképpen kicsit felesleges volt újratelepíteni a rendszert (persze azt sosem árt), mert az egyik memóriamodulom a négyből ratyi. Olcsó helyet mondjál, ahol még lehet kapni DDR-400-as RAM-ot (PC3200)!

mizy írta...

haaat nagyjabol tokmind1 hova mesz. 3-3,5k kozott mozog az 512es modul, 1 gigas meg 6 korul, es szerintem mar csak rendelesre van a legtobb helyen.

Thozoo írta...

Köszönöm. Sajnos én is idáig jutottam.

Endoril írta...

Én úgy két hónapja tettem újra a rendszert, mert már eléggé beütött a krach. Windows XP Pro SP3, kb 2-3 óra, mire minden fenn van, ami kell (nem csak a driverek). Egyelőre még olyan, mint egy kezes bárány. :D

Norbie írta...

Véleményem:
1 évben egyszer telepítek vindózt azt is karácsonykor mert akkor hal be. És mire visszateszek minden progit meg nagyanyám kínját az beletelik kb 4-4,5 órába úgy lazán bejgli evés vagy sütés közben :D

Thozoo írta...

Endoril: akkor most kb. egy cipőben járunk. Himer Norbert: ebből a négy és fél órából "nagyanyád kínja" mennyi időt alatt telepedik fel? :)

Norbie írta...

Fél óra mire felmegy a vindóz, a többi az driver, meg szoftver telepítés

Thozoo írta...

Humorérzék híján vagy ma.

Thozoo írta...

12 ezerért vettem 2 db 1 gigás modult. Stabil a szisztem. Azért a működő 2×256-ot is mellé tettem, így most 2,5 GB memóriával jó vagyok egy ideig a szeren.