Oldalak

2007. január 8., hétfő

Firefox cache áthelyezés

Napokig benne voltam a swapfájl áthelyezésében, növelve a rendszer teljesítményét. Felmerült bennem, vajon kedvenc Firefox böngészőm cache-mappáját át lehet-e helyezni egy másik helyre, hogy ne a C: meghajtón lévő helyet zabálja (ha már úgyis van egy partícióm, direkt az ilyen adatoknak fenntartva). A Firefox beállításai között csak a gyorsítótárként használt fájlok összes méretét lehet megadni (Eszközök/Beállítások/Haladó/Hálózat fülön), de a helyét azt nem. Kis Google-zés után azonban megkapjuk a választ.

  • Indítsuk el a Firefox-ot, és gépeljük be a címsorba: about:config
  • A megjelenő listában láthatjuk a Firefox beállításait. Kattintsunk jobb gombbal egy üres, fehér helyre, majd válasszuk ki az Új/Karakterlánc menüpontot.
  • A megjelenő párbeszédablakba írjuk be: browser.cache.disk.parent_directory, majd nyomjuk meg az OK-t.
  • A következő párbeszédablakba írjuk be annak a könyvtárnak az elérési útját, ahová a Cache adatokat szeretnénk elhelyezni (nem baj, ha a könyvtár nem létezik, a böngésző majd létrehozza a következő indítás után).
  • Ezt követően zárjuk be a Firefoxot, és töröljük ki a Cache könyvtárat (ha a Firefox nem tette volna meg) a C:\Documents and Settings\(felhasználó neve)\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\(valami).default könyvtár alól! (Szerintem a Firefox alapból megteszi, de nem árt megnézni.)
Ennyi. A Firefox indítása után az birtokba veszi az új könyvtárat, és oda tolja a gyorsítás végett eltárolt adatokat. (A régiek törlődnek.)

Nincsenek megjegyzések: