Oldalak

2007. január 15., hétfő

Sávszélesség-növelés

Mától indul a sávszélesség-növelés kicsiny országunk távközlési gigászánál, a T-Comnál. Ezt már nagyon várom: amióta ADSL hozzáférésem van, még nem növelték meg soha a sávszélességet, pedig már éppen ideje lenne. Nem azért, mert a 2 megabit kevéske lenne, de amikor FTP-ről töltök maximális sebességgel, a torrentek kissé akadoznak. Vagy éppen fordítva: attól függ, hogy a sávszélességért vívott harc kinek a javára dől el.

A sávszélesség megnövelése nem csak a T-Online előfizetőinél történik meg, hanem minden szolgáltatónál, aki a T-Com területén szolgáltat. 512 kbit/s-ból 1 megabit (másodpercenként kb. 125 KB), 1 megabitesekből 4 megabit (másodpercenként fél megabájt), 2 megabitből pedig 6, vagy akár 8 megabit is lehet (másodpercenként 1 megabájt), ehhez azonban jól kell helyezkedni az ADSL végpont földrajzi helyét illetően. Azért a 6 megabit sem lenne rossz, na. A legjobb az egészben, hogy az előfizetési díjak nem fognak növekedni, tehát ugyanazért a pénzért, jobb esetben, négyszer olyan gyors netünk lesz. Feltöltés terén már nem olyan nagyon jó a helyzet: aki 1 megabitet kap lefelé, az felfelé 128 kbit/s-mal (16 kilobájt másodpercenként), 4 megabitesek 256 kbit/s-mal (32 KB/s), a 8 megabites csomagnál pedig 512 kbit/s-mal (kb. 60 KB/s) tud majd tölteni.

Mennyire elég 8 megabit, ha a letöltést tekintjük? Optimális esetben 1 megabájtot tudunk letölteni másodpercenként, ez azt jelenti, hogy egy CD-nyi anyag 700 másodperc, vagyis 11 perc és 40 másodperc alatt kerül át a gépünkre a netről. Egy 4.2 GB-os DVD letöltése mindössze 1 órát és 12 percet vesz majd igénybe, ami mindenképpen dícséretes.

Várjuk a fejlődést: csak így tovább!

Nincsenek megjegyzések: