Oldalak

2008. július 24., csütörtök

Vegyesvágott.

Ma agymenéses napom van, nem készültem semmivel, így gyakorlatilag mindenről képes vagyok írni. Bele is csapunk. Vegyes vágott lesz, végigolvasás csak türelmes embereknek és erős idegzetűeknek ajánlott.

Túl vagyunk pár napja a húszezredik oldalletöltésen... menten könnybe szökik a szemem, és ezt megint csak nektek, olvasóknak köszönhetem. Ha statisztikai adatokba is bele akarnék menni, akkor azt mondhatnám, hogy mindezen pillanatig, a blog 776 napos fennállása óta 20.179 oldalletöltés történt, ami átlagosan véve napi 26 látogatást jelent. Még egyszer köszönöm mindenkinek.

Más.

Víg kattogással adja tudtomra a szünetmentes tápegység, hogy a 230 voltos hálózati feszültség már megint ingadozik. Teszi ezt - feltételezhetően - azért, mert napok óta szakad odakint az eső, és 2008-ban ezt még nem sikerült megoldani, hogy ilyenkor is stabilan kapjuk az áramot. Villognak a lámpák, a porszívó legtöbbször egyenletes hangja pedig mintha egy modern dalt akarna elmondani, föl- és alá mászkál. A szünetmentes pedig kattog. Annyira, hogy lassan már egy ritmus kerekedik ki belőle, csak nincs benne annyi rendszer. Napok óta szakad az eső, és komolyan mondom, már tiszta depressziós vagyok. Egyszerűen ablakot nem lehet nyitni, és nem lehet kimenni sem, teljesen kész vagyok. Nesze neked nyári szünet. (Na nem mintha állandóan kint lennék, és a hőség sem hiányzik, de miért nem lehet egy felhős hét, eső nélkül? Vannak igényeim, mi?)


A hónap elején köd, most meg eső. Endzsoly július.
(A szerző felvételei, kilátás az ablakból.)

Más.

Belegondoltam, hogy kevesebb, mint egy hónap van hátra az alakuló értekezletig, iszonyatosan telik a nyár. 5 hét múlva kezdődik a suli - hova tűntek el a nyári szünet napjai? Visszagondolok, és mind megvan, csak sok esemény jutott kevés időre. Jaj, hallgatom itt, hogy milyen jó a tanárnak, hogy nyáron nem kell dolgoznia. Már a falra mászok ettől, hogy ilyenkor mindenki ezt tudja szajkózni, de négyet mondok erre:

1. Valóban rendkívül jó.
2. Mindenki előtt ott áll(t) a lehetőség, hogy tanár legyen.
3. Mindenkinek van szabadsága, csak van, aki kiveheti év közben, részleteiben, mi meg csak ilyenkor vehetjük ki, egyben.
4. Sok embernek több szabadsága van egész évre, mint nekem az összes szünet együttvéve (beleértve a nyári szabadságot is).

Vannak ilyen pillanataim, amikor rámjön a panaszkodhatnék, de nézzük körbe inkább, miről írnak kedvenc blogjaim. Plastik Józsi azon töri a fejét, hogy tévét kellene venni, fasza LCD-t - furcsa egybeesés, én is azon töröm a fejem. A homár éppen iPhone-mintájú koporsóval fárasztja a népet, a Kispadon lehúzzák a Wall-E-t, amit pedig már olyannyira szeretnék megnézni, és én eldönteni, hogy mennyire jó. A legalja.hu-n kiderül, mire vigyázzunk egy kutya esetében, a Daily Dose of Imagery ma egy szó szerint ragyogó városképet tár elénk, míg a Bigyóblog az időjárásnak éppen nem megfelelő (de a nyáron még valószínűleg hasznossá váló) napelemes mobilventilátorral kínoz. Az ismerősök vonalán végighaladva Endoril pár nappal ezelőtt írt a Native Instruments FM8-ról, Norbie H. Fitz pedig egy vadiúj cikkel jelentkezett, melyben a Reason zeneszerkesztő Dr. Rex nevű loop-eszközét ismerteti. Mioline június 19-én megakadt a spóralény-készítésnél, azóta csend van. Üdítő viszont, hogy kedvenc rendszergazdánk, Mizy (akitől egy, még az oprendszer betöltése előtt mindig újra és újra bootoló laptopot kaptunk kölcsön a nyárra, köszönjük) frissíti blogját, ma éppen összkomfortos szervertermekről ír. Érdemes a linkeket végigkattogni, de persze utána visszatérni ide, és olvasni tovább. (Mire persze ezt megírtam és belinkeltem, a legtöbb blogon már más a főtéma, nincs jelentősége, kicsit elavultunk 5 perc alatt.)

Mert a blog műfaj ilyen: ma megírsz valamit, a nap végére már egyáltalán nem aktuális. Elavult. Semmi. Mindenki elfelejti, miről írtam tegnap, néha még magam is. Egy áldás, hogy legalább archívum létezik. Régebben egy azóta már megszűnt blogon arról írt a srác, hogy milyen már, hogy manapság (ez volt olyan 2003 körül) egy blogot nem frissítenek csak 1-2 naponként. Szerinte az internet korában naponta több frissítésben kell gondolkodni, és ő eszerint is dolgozott, bár hozzá kell tenni, hogy 3 mondatnál hosszabb postjai nem voltak. Mindegy. Ilyen ez az internet. Valamelyik nap akartam éppen e-mailt írni az Enternetnek, hogy nem elég, hogy az új belépők olcsóbban kapják a netet, mint én, aki 5 éve az ügyfelük vagyok, de még a webtárhelyük is nagyobb, mint az enyém (enyém 30, az újaknak 100 MB). Aztán még mielőtt ezt az arcpirító fordulatokkal ízlésesen megkomponált levelet elküldtem volna, megjött az eszem és megnéztem, hogy nem-e befrissítették nekünk, öreg motorosoknak is a tárhelyet. Láss csodát, 30 mega helyett 100 mega van... ez se sok, de jobb, mint a 30.

230-74 files used (0%) - authorized: 15000 files
230 11590 Kbytes used (11%) - authorized: 102400 Kb


Köszönjük, ó Enternet.

Más.

Napok óta VHS dokumentumfilmeket digitalizálok, úgy kérésre. Főként természetfilmek vannak itt, már 30 gigabájtnyi vágatlan film van gépen, lassan ideje lenne DVD-t formálni belőle és írni kifelé, mert tárhelyem vészesen fogy. Na, most éppen a farkasokról van szó, már fél órája, figyeldoda:

Általában csak az alfa szokott párzani. Úgy gondoltuk, hogy a két nővér közül fog választani. De vajon melyiket? Wayakan tűnt esélyesebbnek. De Kamat érdeklődése Shamok-ra irányult, ami nagyon meglepett minket, és talán Shamok-ot is. Milyen nagy utat tett meg, kis híján omega vált belőle, de most ő lesz a vezér társa, a falka vezérszukája. Az érdeklődés végül vonzalommá fokozódik. Az egész falka sorsa azon a párzási rítuson múlik, ami most veszi kezdetét.

Ilyenek mennek. Teljesen kiokosodtam már a lemurokról, a barnamedvékről, Franciaország állatvilágáról, az afrikai oroszlánok hányattatott sorsáról csakúgy, mint a Hortobágyról. Nem is tudom, miért nem kapcsolom ki a hangot digitalizálás közben... lehet, hogy valójában érdekelnek a természetfilmek?

Ennyit mára, jelentkezzünk ki. Legközelebb valami teljesen más jön!

Nincsenek megjegyzések: