Oldalak

2008. július 14., hétfő

Feliratok

Valamikor, amikor még csak nagyon gyerekcipőben járt a számítógépen történő filmezés, és a DVD-ripeket leginkább feliratos formában tudtuk elérni, igen nagy jelentősége volt a feliratfájloknak. Manapság már csak inkább ínyencség, hogy egy-egy DVD-ripet két hangsávval töltünk le, hogy az izgalmasabb nyelvi fordulatokat és csemegéket akár angolul, eredeti nyelven is meg tudjunk nézni. Persze ilyenkor is jól jönnek a feliratok, csakúgy, mint a szinkronnal még nem rendelkező premierfilmek esetén.

A divX és XVid kodekes filmekhez a feliratfájlokat elkészíteni rendkívül egyszerű is lehet, sokkal macerásabb azonban egy DVD-feliratot legyártani - lássuk, hogy hogyan is tárolják a különböző fájlok a filmekhez kapcsolódó feliratokat.

MicroDVD SUB
A MicroDVD nevű DivX-lejátszó szoftver feliratformátuma eredendően a SUB formátum volt, ebben a feliratokat képkockákhoz kötődően lehetett megadni. Előnye, hogy rendkívül egyszerű volt olyan alkalmazást gyártani, amivel feliratozhatóak voltak a filmek, hátránya viszont az, hogy a feliratfájl csak és kizárólag ahhoz a fájlhoz volt jó, amihez azt eredetileg legyártották. A formátuma a következő:

{első frame}{utolsó frame}szöveg

Például:

{0}{50}A vadon kincsei
{72}{99}Írta: Ted Odeon


Ha a filmünk másodpercenként 25 kockával pörög, akkor az első sorban elhelyezett felirat 2 másodpercig látszik, majd eltűnik. Ha egy sorban előbb kezdődik a felirat, mint az előző sorban befejeződne, akkor a lejátszók vagy megjelenítik egymás alatt a két feliratot, vagy egyszerűbb esetben az új felirat felülírja a régit.

SubRip SRT
A SUB fájloknál némileg kifinomultabb megoldást jelentenek az SRT fájlok, amikben már időalapú a feliratok elhelyezése, ennélfogva teljességgel mindegy, hogy hány képkockából áll egy másodpercnyi film, a felirat mindig tökéletesen működik, nem csúszik el.

A feliratfájl formátuma bonyolultabb a SUB-nál:

Felirat száma
Indítási idő --> Befejezési idő
A felirat (több soros is lehet)
Üres sor


Például:

1
00:00:00,000 --> 00:00:02,000
A vadon kincsei

2
00:00:03,000 --> 00:00:04,200
Írta:
Ted Odeon


Ennél a feliratfájlnál már megpróbálkoztak a szövegrészletek HTML-tagekkel való formázásával is, viszont mivel a formátumot nem szabványosították, így ezt a legtöbb lejátszó nem támogatta. Jobb esetben formázás nélkül, rosszabb esetben a tagekkel együtt jelenítették meg a szöveget.

Felirat a DVD-ken
Aki gyakran néz feliratos filmeket DVD-n, megfigyelheti, hogy az egyes filmek feliratai más-más színűek és betűtípusúak. Ez abból adódik, hogy a DVD feliratai nem szöveges, hanem grafikus formában vannak letárolva, mégpedig teljes képernyős bitmap-képekként (minden egyes felirat PAL DVD esetén 720×574, NTSC DVD esetén pedig 720×478 pixeles, tömörítetlen kép). Így biztosítható, hogy a feliratok a képen bárhol elhelyezhetőek, nem csak a kép alján (hanem, ha ott a filmben eredetileg felirat van, akár a tetején is). Ezeknek a feliratoknak a mentésére, illetve szöveggé kódolására már számos szoftver alkalmas (a legismertebb talán a SubRip, ami egy optikai karakterfelismerő szoftver, és a fentebb említett, SRT formátumot képes előállítani a DVD felirat-képeiből).

Ma ennyit tanultunk, holnap más jön.

Nincsenek megjegyzések: