Kolbászos krumplileves extra
Hozzávalók:
- fél kiló krumpli
 - 3-4 szál sárga- és fehérrépa (zöldség)
 - 1 fej hagyma
 - egy szál kolbász
 - kevés étolaj vagy zsír
 - oregano
 - majoranna
 - szárított kaporlevél
 - tárkony
 - őrölt paprika
 - ketchup
 - só, ételízesítő, esetleg gulyáskrém
 - egy-másfél óra szabadidő :-)
 
A krumplit, sárgarépát és zöldséget megtisztítjuk, majd ízlésünknek megfelelően felaprítjuk. (Egy tojás méretű krumplit én négyfelé vágok.) Érdemes még az előkészületek során a kolbászt is felkarikázni, hogy később ezzel ne kelljen foglalkozni.

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a kevés olajon/zsíron üvegesre pirítjuk.

Miután a hagyma megpirult, hozzáadjuk a megtisztított krumplit és zöldségeket, majd kevés őrölt paprikát szórunk rá, és párszor megkeverjük a lábasban. Ügyeljünk arra, hogy ez ne tartson sokáig, ugyanis az őrölt paprika hamar megkeseredik.

Miután kevergettük kicsit, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (sőt, még többel is, nálam a képen látható adagnál másfél liter víz elegendő volt). Hozzáadjuk az oreganót, tárkonyt, majorannát és a kevés szárított kaporlevelet, majd jól elkeverjük.

Főzés közben folyamatosan ellenőrizzük az ízeket, és ha szükséges, ételízesítővel és sóval alakítsuk szájunk ízének megfelelő irányba a levest. (Ínyencek gulyáskrémet is alkalmazhatnak, isteni finom lesz vele, főleg a csípős verzióval...) Ügyeljünk arra, hogy az étel egy kicsit inkább sótlanabb legyen, mint kellene, ugyanis a főzés végén a levesbe adagolt kolbász is sós.

Ízesítés közben egy kevés ketchupot is csempésszünk a levesbe, így sokkal harmonikusabb ízhatást érhetünk el.
Folyamatosan kóstolgassuk a levest, és néha keverjük meg. A forrás közben elpárolgott vizet pótoljuk! Amikor a répa már majdnem megfőtt, öntsük bele a kolbászt a levesbe.

Főzzük még legalább 10-15 percig, néha kavarjuk meg. A tűzről levéve hagyjuk egy picit állni. Aki tejfölösen szereti, fogyasztás előtt egy-két evőkanál tejföllel bolondíthatja meg ennek az amúgy is finom, tartalmas levesnek az ízét.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése