Oldalak

2008. július 15., kedd

Kolbászos krumplileves, ahogy Zoli szereti

Képes receptkönyvünk újabb fejezetében a kolbászos krumplileves általam kedvelt változatának elkészítésével örvendeztetem meg az internet arra fogékony közönségét.

Kolbászos krumplileves extra

Hozzávalók:

  • fél kiló krumpli
  • 3-4 szál sárga- és fehérrépa (zöldség)
  • 1 fej hagyma
  • egy szál kolbász
  • kevés étolaj vagy zsír
  • oregano
  • majoranna
  • szárított kaporlevél
  • tárkony
  • őrölt paprika
  • ketchup
  • só, ételízesítő, esetleg gulyáskrém
  • egy-másfél óra szabadidő :-)
Elkészítése:

A krumplit, sárgarépát és zöldséget megtisztítjuk, majd ízlésünknek megfelelően felaprítjuk. (Egy tojás méretű krumplit én négyfelé vágok.) Érdemes még az előkészületek során a kolbászt is felkarikázni, hogy később ezzel ne kelljen foglalkozni.


A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a kevés olajon/zsíron üvegesre pirítjuk.


Miután a hagyma megpirult, hozzáadjuk a megtisztított krumplit és zöldségeket, majd kevés őrölt paprikát szórunk rá, és párszor megkeverjük a lábasban. Ügyeljünk arra, hogy ez ne tartson sokáig, ugyanis az őrölt paprika hamar megkeseredik.


Miután kevergettük kicsit, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (sőt, még többel is, nálam a képen látható adagnál másfél liter víz elegendő volt). Hozzáadjuk az oreganót, tárkonyt, majorannát és a kevés szárított kaporlevelet, majd jól elkeverjük.


Főzés közben folyamatosan ellenőrizzük az ízeket, és ha szükséges, ételízesítővel és sóval alakítsuk szájunk ízének megfelelő irányba a levest. (Ínyencek gulyáskrémet is alkalmazhatnak, isteni finom lesz vele, főleg a csípős verzióval...) Ügyeljünk arra, hogy az étel egy kicsit inkább sótlanabb legyen, mint kellene, ugyanis a főzés végén a levesbe adagolt kolbász is sós.


Ízesítés közben egy kevés ketchupot is csempésszünk a levesbe, így sokkal harmonikusabb ízhatást érhetünk el.

Forrás előtti állapot

Folyamatosan kóstolgassuk a levest, és néha keverjük meg. A forrás közben elpárolgott vizet pótoljuk! Amikor a répa már majdnem megfőtt, öntsük bele a kolbászt a levesbe.


Főzzük még legalább 10-15 percig, néha kavarjuk meg. A tűzről levéve hagyjuk egy picit állni. Aki tejfölösen szereti, fogyasztás előtt egy-két evőkanál tejföllel bolondíthatja meg ennek az amúgy is finom, tartalmas levesnek az ízét.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: