Oldalak

2008. július 18., péntek

Csodabogarak

Remek kikapcsolódást ígér a nálunk Csodabogarak - A rovarok magánélete címmel futó francia animációs sorozat (eredeti címén: Minuscule). Nem tudom, hogy eddig hogy maradt ki nálam, egy véletlen e-mail után kezdett el foglalkoztatni a dolog, és kezdtem el összegyűjtögetni a lemezeket. Tulajdonképpen varázsos természeti képekkel vegyített animációs rövidfilmek ezek, amelyek mindegyike egy-egy bogárfaj életének nehéz korszakát mutatja be, rendkívül szórakoztató módon. Megtudjuk például, hogy micsoda erőfeszítés egy póknak elkapni egy legyet, vagy hogyan áll bosszút egyetlen katica egy egész darázs-rajon, amiért azok felverik álmából. :-) A sorozatnak eddig 6 DVD-je jelent meg, és valami hihetetlenül olcsó áron, 950-990 Ft-ért vásárolhatunk egy lemezt az internetes üzletek kínálatában (egy-egy lemez kb. egy órányi kikapcsolódást jelent). Érdemes megrendelni mind a hatot egyben!


A kisfilmekben nem is az animáció minősége az, ami legjobban megfogja az embert, hiszen kategóriájában láttunk már jobbat is, bár hozzá kell tenni: irtó aranyos katicákat, hernyókat és pókokat sikerült rajzolniuk az animátoroknak, és ezeket egész természetes módon sikerült a valós életből filmezett környezetbe ültetni. Sokkal inkább a történetek, és az azok végén lévő csattanók azok, amik megadják az ízét a műnek. Külön elismerést érdemel a hang: látszólag oda nem illő zörejek és csörgések azok, amelyek a filmet nézve teljesen természetesnek tűnnek, pl. szitakötő szárnyainak "felpörgetése" fűnyíró-hanggal, levegőben kanyarodó bogarak fékcsigorgás-hangjai, lepottyanó, kemény hátú bogarak lábas-zörgése, valamint a száguldozó bogarak vadászrepülő- és forma1-es autó hangjai; mind-mind szuperül el vannak találva. Emiatt szeretem nézni a legjobban a sztorikat.

Külön említést érdemel, hogy a sorozatot az a Thomas Szabo rendezte, aki a 2001-ben debütált, szépemlékű Stupid Invaders videojáték sztoriját írta. Ha valaki játszott a játékkal, el tudja képzelni, mennyi hülyeség került ebbe a filmbe is.

Ízelítőül álljon itt egy videó, melyben a katica bosszút áll. :-) Jó szórakozást mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések: