Oldalak

2006. július 29., szombat

A Magyar Helyesírás Szabályai

Be kell valljam, ezt rosszul tudtam.

Már éppen szót kívántam emelni a sorozatos nyelvtani igénytelenség ellen, ami a nemrég beindult, a YouTube.com babérjaira hajazó T-Online megoldás, a videa.hu oldalain indult, de rá kellett jöjjek: tévedtem. Régebben a kepfeltoltes.hu-n is feltűnt, hogy az "Oszd meg" felirat egy d-vel szerepel, és ez szerfelett bántotta az én érzékeny szememet. Most meg a fentebb említett videofeltöltő oldalon látom ugyanezt.

Nem tűrhetett halasztást a kérdés, virtuálisan felütöttem a Magyar helyesírás szabályai című kiadványt, és a 79. pontban találtam meg az okosságot:

79. Az st és az szt végű igék felszólító alakjait a t nélküli csonka tőből (fes-, fürösz-, illesz- stb.) képezzük, éppen úgy, mint az s és az sz végű igék felszólító alakjait. [...] A felszólító mód tárgyas ragozású, egyes szám 2. személyének rövidebb alakjaiban a személyrag eredeti d formájában a módjel nélküli csonka tőhöz kapcsolódik, ezért ezeket az alakokat egy s-sel, illetőleg egy sz-szel írjuk: fesd, illeszd, füröszd, rekeszd, válaszd stb.

Namármost, ha a fesd egy d-vel írandó, akkor miért lenne arra ok, hogy az oszd szót két d-vel vessük papírra? Ezt eléggé rosszul tudtam. Legalább akkora csalódás volt ez, mint amikor általános iskola 3. osztályában kiderült számomra, hogy a "papagáj" pontos j-vel írandó, és nem ly-nal, mint ahogyan én tudtam. Vagy amikor letisztázódott bennem hogy a stb. elé nem teszünk vesszőt.

Ami még megmaradt: a minél. Bármennyire is erős a nyomás, és bármilyen sok helyen láthatjuk két n-nel írva a szót: ne higgyünk neki. A minél egy n-nel írandó! A Helyesírási szabályzatban a minnél szó egyszer sem szerepel, a minél szó egyszer igen, a 252. pont idézetében. De a Google is alátámasztja a feltevésemet: a minél szóra keresve a magyar weben közel hárommillió, a minnél-re pedig mindössze 283 ezer találatot hoz a kereső. (Oszd/oszdd-ra keresve is a Helyesírási szabályzatot támasztja alá a Google.)

Ápoljuk anyanyelvünket, írjunk helyesen!

7 megjegyzés:

Bunte írta...

Kedves Thozoo!
Nézz utána, de szerintem a "be kell valljam" sem helyes.
Magyarul: "Be kell vallanom."

Thozoo írta...

A be kell valljam egy nagyon szép, bevett magyar nyelvi fordulat; meg kell mondjam, szeretem alkalmazni.

Neo írta...

a megosztással kapcsolatos felszólító "oszd"-ra voltam kíváncsi, amikor idetaláltam, de be kell valljam, ha lett volna "Tetszik" gomb, akkor jól meglájkoltam volna a meg kell mondjamot :)

Neo írta...

én lusta vagyok most utánanézni a be kell valljamnak, de az sem különb tőlem, aki azt írja: nézz utána, de szerintem... :D

Unknown írta...

a be kell valljam akkor helyes, ha vesszővel írjuk (a vessző után a "hogy" szócskát kell elképzelnünk).
Be kell, (hogy) valljam

Szerintem.

Thozoo írta...

Ebben az esetben tutira nem kell vessző.

Melyik néz ki szebben?

"Be kell, valljam, hogy ez így jó."

"Be kell valljam, hogy ez így jó".

Nekem a második tetszik jobban.

Google-ben keresve sem tesznek sehol vesszőt a "valljam" szó elé, éppen úgy, mint a "meg kell mondjam" esetében a "mondjam" elé.

daudap írta...

Valljam-mal is megy, de akkor "Be kell, hogy valljam". Csak a hétköznapok szóhasználatában a 'hogy' elmaradt,mert szeretünk kevesebb szóval beszélni. Elfogadottá vált szófordulat a 'hogy' nélkül is és értjük egymást. ( a be kell vallanom már egy konkrétabb vallomásra és késztetésre utal szövegben, de egyébként az a helyes alapverzió ) Aki választékosan szeretné használni a nyelvet, annak van még pár lehetősége. De nem beszélhetünk állandóan mívesen, mert úgy meg a nyelv használhatatlanná válik a mindennapok viharos tempójában.. Ezt sajnos vagy nem sajnos, de el kell fogadni, a nyelvnek idomulnia kell a változásokhoz, ha szegényedik tőle , ha nem, mert alapértéket akkor tud képviselni hosszú távon, ha jól működik a 'konyhában' s minden körülmények közt..