Oldalak

2008. július 7., hétfő

Lemezrothadás

Már a sokadik írott DVD lemezemet kellett egy film megtekintése előtt újraírni. Tudvalévő, hogy a lemezek egy idő után "rothadnak", vagyis a rögzítésre szolgáló réteg roncsolódik, az adatok egyre inkább olvashatatlanná válnak. Szépen hangzik, hogy a DVD-n akár száz évig is tárolhatóak az adatok, ez azonban csak adott hőmérséklet, fényviszonyok és páratartalom mellett igaz, ami egy lakásban az esetek 99%-ában soha nem teljesül.

A CD (vagy DVD) rothadás a már említett, rögzítésre szolgáló réteg kémiai bomlása, oxidációja. Általában az írható réteget ért UV-sugárzás, vagy pedig a lemez rétegei közötti ragasztás kötésének csökkenése, majd a rétegek egymástól való elválása idézi elő. A lemezeken kétféle alakban jelenhetnek meg a rothadásra utaló jelek.

  • Ha a lemezt erős fénybe tartjuk, azon tűhegynyi méretű, apró foltokon tör át a fény.
  • A lemez barnásan elszíneződik, szépen fokozatosan, kívülről befelé. Ezt az angol CD bronzing-nek is nevezi (a bronz szín miatt). Ez kiküszöbölhetetlen, régebben gyártott lemezekre volt jellemző, manapság már nem jelentkezik.
Míg a zenei CD-k esetében a rothadás csak a hang ugrálását, DVD esetében pedig a képkockák szétesését eredményezi (főként a lemez szélein, tehát egyrétegű DVD esetén a film végén), addig adatlemezek esetében komoly programfuttatási és ellenőrzőkód (CRC) hibák léphetnek fel.

Az asztali DVD-lejátszók sok esetben azokat a lemezeket már nem képesek olvasni, amiket egy DVD-író még némi küzdelem árán beolvas, így lehetséges a romlás nyomait mutató lemezt idejében újraírni. Az én DVD-imen viszont nincs színelváltozás, és apró pöttyök sem láthatók, mégis, ahogyan egyre haladunk előre a filmben (az olvasófej pedig szépen halad a lemez közepétől kifelé), egyre inkább jelentkeznek az adatfolyam hibái: először csak meg-megugrik a kép, később szétesik a hang/kép szinkron, pár perc elteltével pedig már nézhetetlen, kockás a kép, a lejátszó csak küzd, hátha tud valamit kezdeni az adatokkal, de nem: kis idő után feladja, és leállítja a lejátszást.

Mi lesz 5 év múlva, amikor sok-sok lemezem kezdi elérni ezt a kort? Blu-Ray-re írok majd mindent? Ne higgyem azt, hogy ez csak mocskos üzletpolitika?

1 megjegyzés:

mizy írta...

En mondom neked Tiborom, hogy az egesz vilag egy mocskos nagy uzletpolitika... Es amig az ember ilyen kizsakmanylo modon akar meggazdagodni hatterbe szoritva masokat, addig a fejlodesunk uteme "lassu". Legalabbis ezt hitetik el velunk...