Oldalak

2008. június 24., kedd

Ötvenöt

Érettségi van. Jegyző vagyok. Sok mindent látok.

09:55.
Lekerülnek a zakók a vizsgázókról, egyre melegebb van, és fülledtebb a levegő. Lázasan dolgozzák kifelé a tételeket, jelen pillanatban éppen egy szuper magyar feleletet hallunk. Van eleje, közepe, vége - ritkaság. Kertész Imre Sorstalanság című művéről van szó. Túl vagyok két jegyzőkönyv megírásán - még kérdés, hogy át kell-e majd írni őket.

10:55. Srác kirántja a könyvtáras tételt informatikából. Utálják általában. Ő is utálja. Egy világ omlik össze benne, és ez az arcára van írva: nem kell Neumann-elv, nem kell itt már semmit tudni a számítógépekről, csak a könyvtárról kellene beszélni - arról viszont igencsak keveset tud. Egy óra, és következik maga az izgalom, kíváncsi vagyok, mennyit tud majd mondani. Ő nem várja ezt a percet. A jegyzőkönyveket nem kellett átírni, ennek örülök.

11:55. Lement a könyvtáras tétel, jobb volt, mint gondoltam. Most éppen elektronikus levelet küld a vizsgázó a vizsgáztatónak. Vizsgáztató keresi a levelet, egyelőre nem érkezik meg: rutinos már, addig feleljen a vizsgázó elméletből. :-) Ügyes. Kicsivel ezelőtt nyúmann-nak ejtették Neumann nevét, sokszor, végig a felelés alatt, fájt ez nekem. Égetnek, mint akik még soha nem hallották a nevet. Kezdek már egy kicsit fáradni.

12.55. Elkezdődött a második kör. Ugyanaz, mint délelőtt. Angol, magyar, töri, infó, ilyen sorrendben. A második csapat sokkal jobban meg van rémülve, mint az első. Azért kitartanak. Némi szervezési probléma merül fel a vizsgáztatókat illetően, ide-oda megyek, mire megtalálom, akit akarok. Azért minden beáll rendbe, és talán hamarabb végzünk, mint gondoltam.

13.55. Lementek a második kör angol feleletei. Sok felelő nem ment nagyon túl a yes-no gondolatkörön, viszont vannak, akik egész szépen feleltek. Elnökünk fogja a fejét néha. Én lassan teljesen leblokkolok agyilag - jobban bírom, mint tavaly, de azért kell kitartás 8-tól 18-ig itt ülni egy gép előtt. Holnap már izgalmasabb lesz, a bizonyítványok kitöltése, az eredmények rögzítése, meg leszek küldve munkával rendesen.

14.55. A levegő már régen rossz. Állott. Az ablakot nem lehet kinyitni, mert a főút mellett olyan forgalom van, hogy nem hallanánk a vizsgázókat. Sikertelen nyelvtantétel folyik éppen, kínszenvedés a vizsgázónak, a kérdező tanárnak, de még nekem is, pedig viszonylag kívülálló vagyok. Túl vagyunk egy áramszüneten, kaptam új IP-címet is. :-) Fasza nagyon. Kezdek nagyon bezsibbadni, és kezdem úgy érezni, hogy a hátralévő 14 feleletet nem fogom kibírni anélkül, hogy hangosan felkacagnék, vagy összealudnám az asztalt. Kockásra ültem mindenemet, amit kockásra lehet ülni - most megyek, és járkálok egy kicsit.

15.55. Hopp-hopp, nem megy a töri tétel, póttétel húzására kerül a sor. Ez egy kicsit megnehezíti a dolgot, miszerint minden vizsgázónak le kell felelnie este 6 óra előtt, de azért próbáljuk úgy csinálni, hogy jó legyen és mindenki beleférjen. (Hogy lehet úgy eljönni érettségire, hogy van olyan tétel, amiről egy szót sem tud mondani valaki? Gyerekek!) Egyébként most legnagyobb a szenvedés és a hőség, mindenki nyűgös már ilyenkor, és ez a póttétel-húzás se dob az esemény hangulatán. Jajistenem, adj erőt, kitartást.

16.55. Hát, nem lett jobb a hangulat. Ötezer fok van, élvezet kimenni a folyosóra néha. Minden szendvicsem elfogyott, az általam szénsavasnak hitt, de valójában nem szénsavas víz is fogyóban van, az erőmhöz hasonlatosan. Hülyeségeket írok ide is, úgy kell kitörölgetni. Hrgh.

17.55. Na, vége is lett mára. Lement minden felelet időre, nem lehet panasz a vizsgára szánt percek kihasználását illetően. Kinek sikeres volt ez a mai nap, kinek kevésbé. Még összeolvassuk a jegyeket, és azt hiszem, ennyivel visszük előre ma az érettségi eredmények képzését.

18.55. Minden kész. Elindulok haza, és kiteszem ezt a postot. Vacsora után, szigorúan.

Holnap is jövök, akkor retró lesz. Készüljetek!

3 megjegyzés:

Endoril írta...

És még azt hittem, hogy nekünk nehéz. Mi max benn vagyunk 3-4 órát, nem tízet. És nem kell figyelni, meg gépelni-írni, csak lefelelni, azt kalap. Sajnálom tanár urat :S Húzos dolog ez az érettségi.

Norbie írta...

Ismerős a dolog persze a másik oldalról. És képzeld lehet úgy menni érettségi hogy van olyan tétel amiről fogalmunk sincs :D Én így érettségiztem töriből. 10-es tételtől felfelé egy szót sem tudtam :D És 3-as lett Pintér Zolinál:D

Thozoo írta...

Endoril, hidd el: nektek az a 3-4 óra éppen elég lesz ahhoz, hogy egy napnak tűnjön. Azé' sajnálni nem kell, ez a post inkább ilyen "kordokumentum", hátha lesznek idők, amikor már nem leszek tanár.

himer norbert, van, akinek szerencséje van, de ez nem minden esetben jön össze - előttem 2 méterre volt az élő példa erre.