Oldalak

2008. június 12., csütörtök

100 éves a Toblerone

A 4478 méter magas Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa, Svájc egyik legismertebb pontja. Alakja adta az alapötletet a híres Toblerone csoki háromszög keresztmetszetű csomagolásához, és magához a csokoládéhoz is - a Toblerone felirat T betűje mellett balra a 2000-ben történt dizájnváltást követően minden Toblerone csokin megtalálható a csúcs stilizált rajza.


1908-ban Theodor Tobler és Emil Baumann keverték ki Bernben (Svájc fővárosában) az azóta klasszikussá vált recept alapján a nugátot, mézet és mandulát tartalmazó tejcsokit, és öntötték azt a ma is ismert, háromszög-formába. A név Tobler nevéből, valamint egy olasz nugátcsoki, a torrone elnevezéséből alakult ki. Később, 1932-ben megjelent egy töltött változat is, Tobler-O-Rum néven, újabban pedig limited edition Toblerone csokik is megjelennek. Ilyen például ez a fehércsoki-csúccsal rendelkező példány. (Megkóstoltam volna...)


Az ínyencek 1969 óta étcsokis, 1973 óta pedig fehércsokis változattal is találkozhatnak az eredeti mellett.


1996-ban megjelent a kék (töltött) Toblerone.


A csomagoláson található Matterhorn-csúcs egy titkot is rejt a figyelmes szemlélődő számára, abban ugyanis - utalva a történelmi múltra - elrejtették Bern címerállatát (egy medvét). Nézd meg figyelmesen a képet: vajon te megtalálod? ;-)


Reméljük, még sok száz évig lesz velünk a Toblerone!

3 megjegyzés:

Endoril írta...

Bár, ha még száz évet megér (vagy többet), az minket annyira már nem fog zavarni :D

Apropó, milyen lett az infó írásbelim? :)

Thozoo írta...

Én azt akarom, hogy a gyerekeim is egyenek Toblerone csokit. :-)

99 pont a 120-ból, 82,5%. Hozzá kell tennem, el is vártam ennyit. Szóbelin kell még hozzátenni egy kicsit (21 pontot a 30-ból, csekélység), és akkor az ötös garantált.

Endoril írta...

Köszönöm az infót (az infóról) :D
Hajtás az ötösre - aktiválva.