Oldalak

2008. június 7., szombat

Magyarország - Észtország

Svédországi kiruccanásunk után álljon itt egy hosszabb jellemzés Észtországról. Mai válaszadónk Viki, aki ízig-vérig magyar, ráadásul tanár, és Észtországban tanítja az észteket a magyar nyelv szépségeire (is). Kis írása meglehetősen jól körbejárja az ország dolgait, abból a szempontból, ahogyan engem érdekel. Először jöjjenek a válaszok a kérdésekre, utána pedig egy mélyebb értékű elemzést olvashatunk, videólinkekkel ellátva. Ezúton is köszönjük még egyszer ezt a remek irományt, lebilincselő, figyelemfelkető alkotás.

- Mennyibe kerül nálatok egy liter benzin, és egy liter diesel?
- A diesel kb. 300 forintba kerül, a benzin olcsóbb valamivel, 270 körül.

- Védekeznek- e valahogy az ellen, hogy az autópályákra ne menjen be semmiféle vadállat? (Őz, jávorszarvas stb.)
- Itt nincsenek autópályák:). Kerítések itt nincsenek kiépítve, csak figyelmeztetö táblákat helyeztek ki. Finnország viszont végig "fel van kerítésezve".

- Kell-e fizetni az autópályák használatáért?
- Válasz az elözö kérdésnél. Magyarország és Észtország között, ha Lengyelország keleti részén jössz, egyáltalán nincs autópálya. Az utat kb. 24 óra vezetéssel lehet megtenni. (Karcag-Tartu)

- A fizetések hány százalékát vonják le az emberektől? (Adó, társadalombiztosítás, egyéb díjak)
- 21%-ot egységesen.

- Mennyit keres ott egy fiatal tanár egy hónapban?
- A fiatal tanárok fizetése 10000 korona, a mostani árfolyammal számolva 150000 forint körül. Én három éve 6000 koronával kezdtem, ami azóta a kétszeresére emelkedett (az élelmiszerárakkal párhuzamosan).

- Ha orvoshoz mész, kapsz időpontot, vagy több órát kell várnod? Ha időpontot kapsz, akkor pontosan akkor mész be az orvoshoz, amikorra ő időpontot adott neked?
- Idöpontot kapok, és percre pontosan az adott idöpontban megyek be - egyedül, nem másod-, harmadmagammal, akik mind meghallgathatják, mi bajom van. A baleseti sebészetröl vannak konkrétabb tapasztalataim: 1-kor bementem dagadt lábbal, rövid idön belül kétszer megnézett az orvos és elkészítették a szemben lévö szobában a röntgent és a szintén közeli szobában be is gipszelték a lábam, háromnegyed 2-kor már gurított egy növérke kifelé a tolószékben.

- Látni-e hajléktalanokat az utcán?
- Igen.

- Lehet-e dohányozni az utcán? Lehet-e dohányozni nyilvános helyeken? (Étterem, pub, vonat stb.)
- Az utcán lehet dohányozni, éttermekben, pubokban, vonaton már nem. Be is tartják.

- Szeretsz-e ebben az országban élni? Ha nem itt élnél, melyik országot választanád?
- Igen. Rendkívül élhetö ország. Jó kérdés, hogy mit választanék, mostanában úgy érzem, hogy Svédországot, de ez állandóan változik.

Néhány megjegyzés még, hogy világosabb legyen kicsit a kép, mert a kérdések alapján az a benyomásom, hogy nem ilyen válaszokra számítottál, ugyanakkor nem is lehet pontos képet kapni így.

A negatívumok elöször:

- Ha belépsz az országba, viszonylag rossz utakat és sok rossz állapotban lévö épületet, elhagyott kolhozt, stb találsz. Ez a felszín, amit az elmúlt 18 év során még nem sikerült megváltoztatni az orosz uralom után. Bár az észteknél fordított a viszonyulás a magyarokhoz képest: a magyaroknak a külcsín a fontos, tehát felújítjuk kívülröl a házat, aztán ki tudja, mi van belül. Az észtek fordítva kezdik, felújítják belülröl, és ha nem marad pénz, akkor a külsejével nem foglalkoznak. Így gyakran elöfordul, hogy fontos intézmények olyan épületekben vannak, ahová elsöre nem nagyon van kedve az embernek bemenni, de ha mégis belép, akkor nagy meglepetések érik.

- Nagy problémák vannak az orosz kisebbség és az észtek együttélésével, az észtek integrálni akarják az oroszokat (több mint 30%-a az észtországi lakosságnak orosz), de nem sok sikerrel. Arról beszélnek, hogy az oroszok külön kis társadalomként élnek az észtek között, ez így is van.

- A magyarhoz viszonyítva rossz az éttermi kultúra és az egyéb szolgáltatással foglalkozó helyek kultúrája: udvariatlan, tudatlan, kedvetlen pincérek, felszolgálók, eladók

- Az ingatlanárak és a bérlakások árai az egekben vannak, a pesti áraknál sokszor drágábbak.

Pozitívumok:

- Az információs technológia és az internet terén verhetetlennek tünnek az észtek, az internet-hozzáférés sokszor a legrosszabb állapotban lévö épületekben is magától értetödö, általában vezeték nélküli. A legtöbb kávézó, könyvtár, egyetem, közterületek (terek, parkok, egyetem elötti terület, stb), buszok, vonatok, nagyobb hajók is el vannak látva vezeték nélküli hozzáféréssel. A diákok csak a hónuk alá csapják a laptopot, és akárhol megnézhetik a mailjeiket, szkájpolhatnak (észt találmány).

- Az internethez annyira pozitív itt a hozzáállás, hogy már úgy próbálnak szavazni is. Minden fizetés, nagyon sok vásárlás megy az interneten keresztül. Soha az életben nem álltam itt sorban a postán ilyen ügyben.

- Az internet fontossága odáig megy, hogy ha egy észt (és hosszabb távon itt lakó külföldi) meg akar gyözödni valamilyen intézmény, cég, stb megbízhatóságáról, az az elsö, hogy rákeres az interneten. Ha nincs rendes honlap, akkor tovább nem is foglalkoznak vele.

- Az árak emelkednek, de velük párhuzamosan a fizetések is.

- Munkanélküliség gyakorlatilag nincs, a legtöbb egyetemista is dolgozik éttermekben, szállodákban, könyvtárakban.

- A hivatalok rendkívül hatékonyak, gyorsak és megbízhatóak, adóbevallást pl. néhány kattintással készít az ember az internetes bankon keresztül, pár héten belül a számláján van a jóváírás összege.

- Lehet érezni, hogy egy olyan országban élsz, amely valóban nemrég kapta vissza a függetlenségét és meg is becsüli azt. Akkor egy az egész észt nép. Ezt lehet látni a másfél évszázada rendszeresen megtartott dalosünnepeiken, ahol több tízezer énekes van egyszerre a színpadon és másik sok-sok tízezer a nézöközönségben, és mindannyian együtt énekelnek - sokszor hazafias dalokat, amikor mindenki sír. (Tavaly csak az ifjúsági dalosünnepen voltam, ott százezren voltunk, a nagy dalosünnepeket ötévente rendezik csak meg.)

Kis hallgatni- néznivaló :-)


Remélem, változott kicsit a kép :),

üdv, Viki

Nincsenek megjegyzések: