Oldalak

2008. június 16., hétfő

Hogyan archiváljuk fotóinkat?

A digitális fényképezőgép manapság már egyáltalán nem számít extrának, sőt: ha valaki filmes géppel fényképez egy összejövetelen, az már legalább akkora feltűnést kelt, mint pár éve egy-egy digitális masina, ami két pittyenés után villant, és mindenféle filmtovábbító hang nélkül tárolta el kis tudásában a tűéles képeket. Több helyütt találkoztam azzal, hogy a felhasználóknak fogalma sincs arról, hogyan kellene az így elkészült digitális képhalmazt tárolni, vagy valami olyan módon rendszerezni, hogy később is rátaláljanak egy-egy jól sikerült fotóra.

Több száz (ezer) digitális fényképet egy mappában tárolni meglehetősen nagy káoszt okoz egy idő után. Olyan ez, mintha sok-sok papírképet egy nagy dobozba tennénk. Kis idő elteltével rengeteg időt emészt fel egy-egy fotó megtalálása, a sok DSCF4701-jellegű fájlnév a világon nem mond semmit, célszerű tehát valamilyen módon rendszerbe foglalni a képeket. A rendszereket mindenki saját maga alakítja ki, és ami a legjobb, hogy csak egyszer kell meghatározni, mit hová és hogyan helyezünk el, később teljesen egyértelművé válik, és a fotókat bármikor könnyen és gyorsan meg tudjuk találni.

Én személy szerint kétféle mappát használok a saját célra készült fotók tárolásához. Van egy Események nevű mappa, amiben a sorozatokat tárolom: olyan fotó-csoportokat, amelyek egy adott eseményen készültek. A mappa neve az esemény dátuma (több napos program esetén a kezdődátum), ezt pedig az esemény megnevezése követi, pl. 20071013 - Túra a Bükkben 2. Ha csak úgy fényképezek a vakvilágba, vagy csak 1-2 képet készítek úgy alkalmanként, akkor ezeket a fényképezőgép nevével ellátott mappába teszem (Fujifilm Finepix S3000), majd ez alatt az éveket, az alatt pedig a hónapokat jelző könyvtárak vannak, bennük pedig azok a képek, amelyek az adott hónapban készültek. Így ha a 2006. augusztusi képek érdekelnek, akkor a FujiFilm Finepix S3000 könyvtárban megkeresem a 2006, azon belül pedig a 08 elnevezésű mappát, és voilá.

Könyvtárstruktúra Thozoo-módra

A mappákon belül, hogy véletlenül se legyen a rendszerben két olyan fájl, amelyik ugyanolyan fájlnévvel bír, Dátum-Idő formátumban nevezem el a fájlokat (pl. 20071012_152514.jpg). Az első 8 szám az évet, hónapot és napot jelöli, az aláhúzás-jel után pedig következik az óra, perc és másodperc érték. (Mivel a gépemmel sorozatképet nem tudok csinálni, amelynek hatására egy másodperc alatt több kép is készülne, így az a módszer tökéletesnek bizonyul.) Természetesen ezeket nem kézzel gyártom le, hanem a fájl létrehozási dátuma alapján a Total Commander Fájl/Csoportos átnevezés parancsát használom. A fájlok kijelölése után hívjuk meg ezt a menüparancsot, majd Az új fájlnevek elemei részben használjuk a [YMD]_[hms] formulát (a kis- és nagybetű megkülönböztetése fontos)! Az Indítás gombra bökve minden fájl a készítési dátuma alapján lesz elnevezve, és nem lesz két egyforma, ha egy fényképezőgép minden fotónk forrása.

Katt!

Ennél a módszernél nagyon jó, hogy az Új név oszlop alatt még azelőtt megtekinthetőek az új fájlnevek, hogy át kellene nevezni őket. Ha nem tetszik, módosíthatunk az átnevezési formulán, és több száz képet egy lépésben, pillanatok alatt át tudunk nevezni a nekünk tetsző módon. (Már a kedvesem is alkalmazza ügyesen, ajánlja ő is mindenkinek. :-))

Előfordul, hogy bizonyos fényképezőgépek csak a hozzájuk kapott szoftverrel használhatóak, ilyenkor általában az a probléma jelentkezik, hogy a fájl létrehozási ideje nem az lesz, amikor a fénykép készült, hanem az, amikor mi azt a számítógépre másoljuk. Ez túlzottan nagy problémát nem jelent, hogyha minden képet azon a napon másolunk a gépre, amikor készült, több hetes csúszások azonban igen komoly kalamajkát okozhatnak. A problémára azonban van megoldás, mégpedig az XnView képnézegető és -menedzselő szoftverke használatával - viszont csak akkor, ha a fényképezőgép támogatja az EXIF-adatokat. Az EXIF-adatokban ugyanis a fényképezőgép típusán, és a fénykép készítésének különböző paraméterein túl az is el van tárolva, hogy a fénykép (a fényképezőgép órája szerint) mikor készült.

Ha letöltöttük az ingyenes XnView-t, annak elindítása után tallózzuk ki azt a mappát, amiben az átnevezni kívánt képek vannak, majd jelöljük ki a képeket. Ezt követően kattintsunk jobb gombbal a kijelölésre, és válasszuk ki a Csoportos átnevezés menüpontot. Mivel itt a fájl létrehozási idejére nem támaszkodhatunk, az EXIF-adatokból kell előállítanunk a megfelelő fájlnév-formátumot. Az előbbihez hasonló megoldáshoz az alábbi névsablonnal jutunk:

Katt!

Persze előfordul, hogy mi annyira speciálisak vagyunk, hogy olyan képekre lenne szükségünk a gyűjteményből, amik autót vagy kutyát (esetleg mindkettőt egyszerre) ábrázolnak - ebben az esetben nincs menekvés, egyenként kell a fotók ún. IPTC-adatait kitöltögetni, és meta-adatokkal ellátni a fotókat, az XnView és néhány webes galéria pedig képes keresni ezekben. Erről korábban már írtam, IPTC adatok nevű cikkemben - az érdeklődőknek hasznos lehet, ajánlom!

Ennyit mára. Holnap legyet röptetünk autóban.

Nincsenek megjegyzések: