Oldalak

2008. június 21., szombat

Favikon a blogspoton

Norbie vetette fel a kérdést, hogy hogyan lehet megváltoztatni a blogspoton tárolt blogok favikonját (azt a kis ikont, ami az oldal címe előtt jelenik meg a böngésző címsorában). Ha le szeretnénk cserélni a blogger dizájnos narancsszínű B betűjét, nincs nehéz dolgunk, három lépésben megoldható az egész:

1. Készítsünk egy 32×32 pixeles .PNG, vagy .GIF (vagy animált GIF) képet, vagy használjunk egy sima Windowsos ikon (.ICO) fájlt.

2. Töltsük föl ezt a fájlt egy olyan helyre, ahonnan azt direkt linkkel elérhetjük. Ekkor a képnek lesz egy útvonala, pl. http://enszerverem.hu/blogfavicon.png.

3. Nyissuk meg a blogunk sablonját (újabb blogok esetén az Elrendezéseket, és válasszuk ki a HTML-szerkesztő részt)! Itt a head tag-en belül helyezzük el az alábbi sort:

< link href="http://enszerverem.hu/blogfavicon.png" rel="shortcut icon" type="image/png">

Természetesen a href= után írott elérési út a saját képünk elérési útját tartalmazza. Ügyelni kell továbbá arra is, hogy GIF-kép alkalmazása esetén az image/png helyett image/gif, ikon esetén pedig image/x-icon írandó.

Mentsük a sablont, és csodáljuk meg új favikonunkat! :-)

---
Fontos! A blogger.com szerkesztési sajátosságaiból adódóan egy szóközt kellett a link taget kezdő "kacsacsőr" után tennem, ez a végleges kódból elhagyható.

4 megjegyzés:

Endoril írta...

Pont tegnap filóztam a dolgon, meg is néztem a HTML kódot, hogy biztos ott kell valamit babrálni, de nem találtam meg, amit kellett. Köszönöm a post-ot, számomra épp időszerű volt :)

Endoril írta...

Nekem a tanár úr által leírt módszer nem vált be. Mentésként hibaüzenetet írt ki. Utánanéztem a súgóban és ezt a kódot találtam a témához: '< link rel='shortcut icon' href='http://szerver.hu/favicon.png' />'
Ezzel a formulával nekem működött.

Thozoo írta...

Úgy volt az eredetileg, hogy link taggel indítunk, csak aztán a blogger szerkesztője ezt mindenképpen HTML-kódnak nézte, míg a sok ide-oda szerkesztgetés után ki is szedte. Nagyon rossz itt HTML-kódokat publikálni. :-) Kell elé a link, persze. A post végén található szövegből is kiderül, hogy volt ott link tag, valamikor.

Most visszatettem, és nem szerkesztem többet ezt a postot, talán úgy megmarad minden a helyén.

Norbie írta...

Nekem működik rendesen, nincs vele semmi gond.