Oldalak

2008. október 3., péntek

Tárolómadár

Íme egy olyan kütyü, ami tökéletes választás annak, aki nem akar órákig a monitorra meredni egy film kedvéért, hanem szereti azt a nappaliban, vagy a hálószobában, tévén megnézni. Megjelent, és nálunk is kapható a Fujitsu-Siemens StorageBird Solo 35-UM fantázianevű készülék.

A kis eszköz nagyon elmésen külső merevlemezként funkcionál, amire bármilyen fontos adatunkat elmenthetjük. A különbség egy átlagos külső merevlemezhez képest csak annyi, hogy... de ezt nem is árulom el, nézzük meg a készülék hátlapját!

A hozzáértők ugye már kitalálták? Persze: a beépített, 500 gigabájt kapacitású merevlemezre másolt multimédiás anyagokat (MPEG1, 2, 3, 4, divX 3, 4, 5, 6, MP3, AAC, WMA, JPEG stb.) a készülék képes önállóan is lejátszani a tévére/hangrendszerre csatlakoztatva, így aztán nincs szükségünk külön lejátszóra vagy egy HTPC-re ahhoz, hogy mindezt megtegyük. Amint látszik az RCA- és SCART-kimeneteken, a lejátszó tökéletesen kompatíbilis a régebbi televízió- és audiorendszerekkel is, ugyanakkor a számítógéppel való USB2.0 kapcsolattartásért felelős kapu mellett már a HDMI-aljzat is megjelent, így semmi akadálya nincs annak, hogy frissen vásárolt LCD- vagy plazmatévénkre már eleve digitális jel érkezzen.

A dobozban a készülék mellett AC-adaptert, scart, RCA és RGB-kábelt, driver CD-t, illetve egy távirányítót is kapunk, így teljes lehet az élvezet: kényelmesen, a fotelből tudunk filmeket nézni és zenét hallgatni.

Átgondoltam, hogy mennyire lenne jó ezt a készüléket a saját háztartásunkban bevezetni, és a következőkre jutottam:

  • Az AC-adapter kissé nehézkessé teszi az egyik szobából másikba való hurcolást, adatmásolás végett, de végül is ha egy hónapban egyszer töltöm fel a frissen szerzett anyagokkal a gépet, akkor nem kihívás. Annyi idő meg simán kell a jelenlegi életvitelem mellett, amíg mindent megnézek.
  • A meglévő rendszer mellé csatlakoztatva kissé problémás lehet a DVD/StorageBird használata. Ez persze csak nálam probléma, mivel 20 éves televíziónk hátoldalán csak egy SCART-csatlakozó van - és nincs is más. Újabb készülékeknél természetesen megoldható, hogy AV-1 csatornán a DVD, AV-2 csatornán a StorageBird funkcionáljon, bár ekkor a hangrendszer megoldása kérdéses. (Több bemenetet kezelő, komolyabb hangrendszerek esetén ez sem okozhat problémát.)
  • Ha nem csak tárolásra, hanem multimédia-lejátszásra akarjuk használni a készüléket, akkor a merevlemezt FAT32 fájlrendszerűvé kell formázni, amiről ugye tudjuk, hogy a legnagyobb kezelhető fájlméret 2 GB, tehát ennél nagyobb anyagokat nem tudunk felmásolni. Szerencsére az esetek 99%-ában erre nincs is szükség, hiszen a divX filmek 700/1400 MB-osak, a DVD-k VOB fájljai pedig 1 GB-os darabokra vannak tördelve. (Csak adatmentő eszközként használva természetesen NTFS fájlrendszert is használhatunk.)
A kütyü 30 és 35 ezer forint körüli áron kapható - figyelembe véve a külső merevlemezek árait, úgy gondolom, hogy az extrákért nem is kérnek sokat, az ár barátságosnak mondható.

13 megjegyzés:

misty írta...

Egy ilyen szerintem is jó lenne nekünk is. Bár előtte le kellene cserélni a TV-t is, mert szegényke már régen nyugdíjas. :D Mondjuk amennyit mi TV-t nézünk...

Thozoo írta...

Na maj' veszek egyet karácsonyra, rózsám!

misty írta...

Köszike! :D De jó nagyot akarok, vagy LCD-t vagy Plazmát, de mindenképpen szélesvásznú legyen és legalább 82 centis, vagy annál nagyobb. :D

(Vannak elvárások. :D)

Thozoo írta...

Mondjuk én nem feltétlenül arra gondoltam, hogy TV-t veszünk. De persze az se lenne rossz...

misty írta...

Először TV kell, mert amúgy meg minek!

Thozoo írta...

Há' filmet nézni, nem-e?

misty írta...

De min is? Nem Te írtad, hogy problémás a 20 éves TV-n? :D

Egyébként, meg baj-e, hogy itt ülök melletted és ide írok? :D :D

Thozoo írta...

Filmet nézni tökéletesen lehet rajta. Csak ha DVD-t akarunk nézni, akkor dugnunk kell.

...mármint kábelt, át, másik aljzatba.

Nem baj, írj nyugodtan.

FotoMan írta...

Hát jól jönne egy ijen...bár az "1000 éves " ITT Tv-hez nem tom...XD így is ideje múlt:D én se TV-zek...inkább gépen film...:D

Thozoo írta...

Én inkább divX-es asztali lejátszón tolom a filmeket, a húszéves tévével, de ezzel a masinával egy halom újraírható DVD-re való filmkiirkálást tudnék megspórolni.

FotoMan írta...

Na igen idő spórolás, azért jól jön. Meg hely is több lenne az asztalon:D Nekem külön winyó van filmeknek:D Meg van azért dvd-n is. De inkább többet játszok, meg a honlapokat szerkesztem:D

Thozoo írta...

Na nyilván én se mindig filmet nézek...

FotoMan írta...

Azt gondoltam tanárúr:D Vannak ott egyéb teendők is:D