Oldalak

2007. június 25., hétfő

Mobil zene

Általános iskolás koromban az volt a menő, ha valakinek zenélő kvarcórája volt. Már a piacon is lehetett kapni egész olcsó, 8 dalt játszani képes darabot, de a macsóbbak Pestről meg-megvillantottak egy 16-, vagy 32 dalt is ismerő modellt, amitől aztán hanyatt kellett esni. Aztán ez a hullám lecsengett, mivel mindenki kívülről tudta már az összes nótát a karórából, ráadásul az egy kis lapka által keltett csipogás nem volt igazán dalnak nevezhető.

Elballagtam az általános suliból, nehezen összehúzott ballagási pénzemet egy CASIO DBC-61-es (vagy 60-as) típusszámú karórára költöttem, ami nem zenélt, viszont telefonszámokat és emlékeztetőket rögzített (névvel), volt benne világóra, stopper, visszaszámláló is. Abban az időben az volt a trendi, hogy ha valakinek digitális órája volt, egészen biztos, hogy be volt rajta kapcsolva a "minden egész órában kettőt csippan" funkció. Emiatt a frász törte ki a történelemtanárunkat. Ezt egyáltalán nem bántuk, kellő revansnak éreztük az órán elszenvedett szörnyűségek után. Mivel soha nem járt két óra egyformán, így legalább egy 3 perces intervallumban folyamatosan csipogtak az órák, hol innen-hol onnan, a termek akusztikájának köszönhetően megtalálhatatlanul. Külön élveztük a csengetési rendet, amely úgy volt (és van a mai napig is) kialakítva, hogy egy egész óraváltás biztosan van mindegyik tanórában, így aztán egy tanár sem úszhatta meg a csipogást.

Aztán a jelenkor akusztikus szennyezője a mobil: meg nem tudom mondani, de hihetetlenül hülyének tűnik szememben az, aki (mint a minap láttam) egy buszmegállóban zenét hallgat a mobilján - de nem fülessel, hanem anélkül. Sokol-rádiót el nem érő hangzás, nulla basszus, ráadásul akarva-akaratlanul mindenki odafigyel... Hát, ehhez is kell azért arc. Mobil hangzik az szünetekben, a mobilban tárolt zenék a parányi, tizedwattos hangszórókon próbálnak torzulva utat törni maguknak. De nem biztos, hogy sokkal nagyobb élményt okoznak, mint gyerekkorom zenélő kvarcórái.

1 megjegyzés:

Norbie írta...

Az óracsipogásról jutott eszembe, hogy mikor én elsős voltam a gimiben, fizika órán megcsippant egy-egy ilyen óra. Juhász Zoltán :) tanárúr rögtön felszisszent.

A másik dolog a mobil. Én a hülyegyerekek olcsó játékának tartom ezt a viselkedési formát. Az egyáltalán kellemesnek NEM mondható hangzás kifejezetten sérti az ember fülét. Az enyémet főleg, hisz zenész vagyok és meghallok minden apró torzítást is. Be kéne tiltani az ilyen mobilokat, vagy átalakítani őket úgy, hogy csak fülesen keresztül lehessen rajtuk zenét hallgatni. De a füles is speciálisan hozzá készüljön, hogy még véletlenül se lehessen semmiféle hangszórókat hozzáilleszteni.

Röviden ennyi lenne :)