Oldalak

2007. február 13., kedd

Megakadt a HD

A Tom Cruise nevével fémjelzett Mission: Impossible című, már-már klasszikusnak számító mozi HD felbontásban (1280×720) megtekintve teljesen újszerű élményt nyújt. Láthatóvá válnak az apróbb részletek és olyan gyönyörűen tiszta az egész film, hogy teljes mértékben odavagyok tőle. Mint annak idején a VHS-DVD váltáskor. Egyedül az bosszant, hogy a jelenlegi gépem bizonyos részleteket nem tud lejátszani belőle. A mozgalmasabb, nagyon részletgazdag jeleneteknél (TGV száguldása, londoni pályaudvar) lelassul a képkockák megjelenítése, majd amikor már végképp nincs tovább szusz a masinában, egy képkockát látunk addig, amíg újra szinkronba nem jön a hang és a kép.

Processzor-kihasználtság HD-film nézése közben

Úgy tűnik, hogy a Hyper Threading technológia ebben az esetben nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az egyik (virtuális) mag keményen dolgozik, míg a másik pihen. Mindeközben a processzor teljes kihasználtsága olyan 50% körüli, tehát ha nagyon akarna, éppen dolgozhatna még a gép az ügyön. A jobb oldali diagramot megnézve látható, hogy hol történik a képkockák eldobása: egy hatalmas szakadék tátong a grafikon közepén. Ott. Kb. 2-3 másodperc, újra minden szinkronba áll, és egy újabb mozgalmas jelenetig minden megy tovább.

Nem tudom, hogy mi lehet a probléma oka; nem hinném, hogy ez a proci nem lenne képes kikódolni rendesen a HD-filmeket. Inkább a kodekkel lehet gond. A múltkor megtekintett Világok arca, Baraka isteni jól nézett ki; véleményem szerint nem is érdemes nem HD-ben nézni. Azt is meg kell továbbá vallani, hogy az a film csak 3 gigabájtot emésztett fel, a M:I pedig 4.2 gigás, teljes DVD.

Valakinek volt már hasonló problémája?

Nincsenek megjegyzések: