Oldalak

2007. február 6., kedd

BIN

Szinte nincs is olyan nap a naptárban, amelyik nem egy jeles esemény napja. Ma például a Biztonságosabb Internet Napja van. Saját tapasztalatomból pár jó tanács, amivel biztonságossá teheted a netezést, és a rendszered sem omlik össze heteken belül.

1. Mindig használj vírusirtó programot! A legjobbak (és itt is csak saját véleményemet tudom feltárni) a fizetős programok, én a NOD32-re voksolok. Az ára és a teljesítménye is kedvező, minden létező adatot ellenőriz, naponta többször frissül az adatbázisa, így aztán teljes mértékben megbízom benne.

2. Használj tűzfalat! Az egyik legjobb védelem a hardveres tűzfal, de ennek híján szoftveres is megteszi. A Windows beépített tűzfala nem a legjobb megoldás, de ha más nincs, egynek jó. Nem árt viszont tudni, hogy ez a tűzfal (XP alatt) csak a bejövő forgalmat szűri, a kimenőt nem, így adataink szabadon vándorolhatnak a világ felé. (A Vistában már megoldották a kimenő forgalom szűrését is.)

3. Ha XP-t használsz, mindig legyél naprakész: állítsd be az automatikus frissítési szolgáltatást, és ha letöltődtek a frissítések, telepítsd is fel őket!

4. Időközönként futtass egy-egy kémprogram-kereső és -eltávolító alkalmazást, pl. Ad-Aware-t, vagy Spybot Search&Destroy-t! Futtatásukkal meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyi kosz van a gépeden, amire semmi szükség, és amelyek személyes adatokat gyűjthetnek, aztán pedig küldhetnek másoknak. Érdemes tehát az említett két program valamelyikét (esetleg mindkettőt) letölteni (ingyenesek), és futtatni. Meg persze frissíteni néhanap.

5. NE használj Internet Explorert! Kicsit meg kell szokni, de érdemes váltani Firefox-ra, vagy egyéb alternatív böngészőkre. Az Internet Explorer túl sok mindent szed össze, alá települnek be olyan dolgok, amiket egy-egy kisebb, ingyenes játék telepítésekor nem is szerettünk volna feltenni. A Firefox ennél jóval nagyobb védelmet biztosít, számos kiegészítővel bővíthető, tetszőlegesen alakítható, és véleményem szerint jóval gyorsabb is, mint az Explorer.

6. Néhanap használj tisztítóprogramokat! Az EasyCleaner az egyik legjobb alkalmazás a feleslegessé vált fájlok, internetes átmeneti állományok és a személyes, árulkodó adatok törlésére. Ingyenes, gyors, és sok szolgáltatása van, bár a kezelőfelülete sok helyütt szakembereknek való.

Ennyi, mindössze. Betartod, jobb lesz az élet.

Nincsenek megjegyzések: