Oldalak

2006. augusztus 10., csütörtök

A ceruza

Kérdések és válaszok a grafitceruzáról.

Miért sárga a grafitceruza bevonata?

Az 1800-as években a legjobb minőségű grafit Kínából érkezett. Az amerikai ceruzagyártók egy speciális módszerrel szerették volna tudatni a vásárlókkal, hogy az ő ceruzájukban kínai grafit van, ezért sárgára festették azokat. Így maradt a ceruza színe hagyományosan okkersárga. A ceruzáknak egyébként országonként eltérő "hagyományos" színük van, lásd a Wikipedia kapcsolódó cikkét.

Mit jelent a "H" és "B" jelölés a ceruzákon?
A gyártók a H betűvel az adott ceruzába töltött grafit keménységét (Hardness), míg a B-vel a grafit sötétségét (Blackness) jelölik. Így egy HB-s ceruza kemény grafitot tartalmaz, ami fekete színű. Egy 3B-s ceruza puha grafitot tartalmaz, ami nagyon fekete, míg egy 2H-s ceruza igazán kemény grafittal van felvértezve. Persze a jelölések kombinálhatóak, egy 3HB-s ceruza extra kemény, de nem túl fekete grafittal van töltve.

Honnan ered a ceruzák márkaneve?
Régebben az íróeszközök fémezüstből vagy ólomból, faszénből vagy krétából faragott szerszámokból álltak. A szén egy származékát, a grafitot egy ismeretlen személy Anglia Seathwaite-völgyében fedezte fel 1564-ben és itt rövidesen megjelentek az első ceruzák. 1761-ben Kaspar Faber -a Faber-Castell cég alapítója- a Nuremberghez közeli Stein városában ceruzagyártáshoz kezdett, majd Hardtmuth osztrák és Conté francia kutatók újításai következtek. Nicholas Conté a grafit és az agyag kiégetett keverékét egy fából készült foglalatba helyezte. Ezzel a metódussal, bármilyen keménységű ceruzát lehetett készíteni, mely a művészek és a rajzolók számára is igen fontos volt.

---
Forrás:
www.pencils.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Pencil
www.kes.hu

Illusztráció:
www.fotosearch.com

Nincsenek megjegyzések: