Oldalak

2006. augusztus 21., hétfő

Tűzijáték 2006

Néztem az RTL Klub-os közvetítést, még jóval a tűzijáték megkezdése előtt. A Híradót követően dr. Pataki Zita a maga derűs hangján közölte, hogy a tűzijáték megkezdése után a parton álló érdeklődők rögtön tapasztalják majd a változást. Így is lett, és hát ez lett a vége. Próbálunk ünnepelni, ráköltjük a milliókat, szervezik és csinálják, mégis pontban akkor kell, hogy lecsapjon a vihar, amikor elkezdődik a tűzijáték. Nem előtte, nem utána: pontosan annak az ideje alatt. Kárba veszett megannyi ember munkája, de ami még borzasztóbb: sokan az életükkel fizettek a kíváncsiságukért.

Csak képzeljük el az élethelyzetet: családtagjaink kimennek, hogy kikapcsolódásként megnézik a tűzijátékot - és nem jönnek soha többé haza.

Megítélésem szerint az sem normális dolog, hogy több, mint egymillió ember zsúfolódik össze egy ekkora helyen, figyelve az eseményeket. Ott még a legkisebb balesetből is pillanatok alatt tömegszerencsétlenség válhat, a legnagyobb odafigyelés ellenére is, nem még egy ekkora viharból.

A comment.com idevágó postjában jerry nevű hozzászóló ragadta meg szerintem leginkább a lényeget:

Őszintén szólva ha valaki figyelmeztetett volna előtte, az emberek 70% egy méterrel sem ment volna odébb (mint ahogy én sem)gondolván, hogy senki nem fog megsérülni egy kis esőtől. Hát nem így lett sajnos.

Ez történt tehát 2006-ban, az új kenyér ünnepén. A fokozott biztonság ellenére egyre nagyobb problémák ütik fel a fejüket, bár most kétségtelenül nem a tűzijátékot szervezők, hanem az időjárás kavart bajt.

Nincsenek megjegyzések: