Oldalak

2009. szeptember 29., kedd

Miért ingyenes a Diffy?

Miért lesz ingyenes egy program? Mi motiválja a fejlesztőt arra, hogy több hónapos vagy éves munkáját teljesen ingyen a köz rendelkezésére adja? Ezen gondolkodtam, sőt, lelkes olvasónk, Mioline is gondolkodott ezen. Ő eképpen fogalmazott blogunk kommentjei között:

Halkan megjegyzem: ezt akár kereskedelmi forgalomba is lehetett volna hozni, tényleg nagyon jó minőség! :-)

Hát, igazán köszönjük. De továbbhaladva mai blogposztunk vezérfonalán: magam is elgondolkodtam azon, hogy kereskedelmi szoftvert kellene csinálni a Diffy 2-ből, aztán valahogy mégis meggondoltam magam. Ez némiképpen kishitűségemnek is köszönhető. Belegondoltam ugyanis, hogy rengeteg szoftverfejlesztő fejleszt rengeteg féle játékot, és hát meg kell mondani, a Diffy azért nem üti meg korunk elvárásainak szintjét, már ami egy szoftver megjelenését illeti. A Delphi 7 beépített komponensein megint nem sikerült túlmennem, így nincsenek benne látványos effektek vagy vérlázítóan izgalmas futamok. Megmaradt kis idegesítő, de valahogy a játékosokat mégiscsak a továbbhaladásra inspiráló játéknak. Ez volt az egyik ok, nem számítottam nagy érdeklődésre.

A másik ok a kellő védelmi rendszer kifejlesztése: milliós költségvetésű játékokat törnek fel 10 másodperc alatt, és bár nem hiszem, hogy krekkercsapatok versengtek volna azért, hogy ki készít először keygent a Diffyhez, vagy ki töri fel először a beépített brutális védelmi rendszert, mégsem láttam értelmét védelemmel ellátni a játékot. Védelem nélkül pedig aligha lehetett volna bármennyit is keresni vele: ha a magyar valamit ingyen is megkap, nem fog fizetni érte.

A harmadik ok az volt, hogy ismerem magamat, és szívmelengető, amikor egy számomra kedves játékot vagy hasznos programot teljesen ingyen megkapok. Letöltöm, enyém, eltehetem ahova akarom, annyiszor és oda telepítem teljesen legálisan, ahova csak kedvem tartja. Úgy gondolom, hogy kellő időt biztosítottam saját magam számára ahhoz, hogy ez a program elkészüljön, és már az első pályák legyártásakor is biztos voltam benne, hogy én ezzel a játékkal csak némi elismerést fogok keresni, forintot nem. És ez így is van jól, a játékkal bárki kedvére múlathatja az idejét, teljesen ingyen. Töltsétek le és játsszatok vele sokat, ez nekem nagyon sokat ér. Talán többet is, mint bármilyen forint.

1 megjegyzés:

misty írta...

Én nagyon nagyon örülök, hogy ingyenes. :-) Jól tetted, hogy nem tetted fizetőssé.