Oldalak

2009. július 4., szombat

Nyakló nélkül szíkálni

Nyakló nélkül, vagyis mértéktelenül. Édesanyám, az a drága asszony, zsenge gyermekkorunkban, amikor hosszas nélkülözés után végre-valahára valami családi összejövetel adódott, és végre volt kóla is, mindig azt mondta nekünk sajátos suttogvaordító modorában, mintegy nevelő célzattal: már megint nyakló nélkül isszátok a kólát?! Bennem így húsz év elteltével felmerült, hogy mi az a nyakló?

Csak hogy tanuljatok, barátaim: a nyakló eredetileg a ló nyakára helyezett tartószíj, amit lánccal erősítettek a rúd végéhez. A népies fogatokon a kocsi visszatartására szolgált. Ennyit mond nekünk az információs szupersztráda amerikai nambörvan kereső által legrelevánsabbnak vélt forrása. Mielőtt azonban tovább haladnánk, álljunk itt meg egy csöndes percre, majd morzsolgassuk a szót és a hozzá kapcsolódó jelentést, közben csodáljuk meg a magyar nyelv ily rendkívül fantáziadús szóképzését. Aztán ássunk mélyebbre! Meg kell állapítanunk, hogy nyakló nélkül csinálni valamit olyan, mintha a ló anélkül húzná a szekeret, hogy meg lehetne állítani. Menne, csak menne, megállás nélkül. Nyakló nélkül kólát inni azt jelenti, hogy kipukkadásig szíkáljuk az üvegből a barna, cukros, egyre tőgymelegebb löttyöt.

Ugyanakkor: tudtátok, hogy a szíkál egy olyan szó, amit bár aluliskolázott népek gyakran használnak a szívogat szó helyett, és rendkívül gusztustalan is egyben, a Google mégsem hoz rá egyetlen találatot sem? Reméljük, órák vagy napok múlva blogunk lesz az egyetlen szájt, ami a szíkál szó begépelésekor megjelenik a találati listában.

2 megjegyzés:

Endoril írta...

Na, ma is tanultunk valamit. És már a gúgli is találja, egyetlenként :D

Thozoo írta...

Hát, ez egy ilyen blog.

Jé, tényleg beindexelték. :-) Fasza. :-)