Oldalak

2007. március 1., csütörtök

Chio Sombreros

A chipsekkel kapcsolatos legelső élményem egy tavaszi délutánhoz kötődik. Mamám házában kutattunk testvéreimmel valami finomság után, amikor rátaláltunk egy felbontott csomagra, amelyből félig el volt fogyasztva a tartalom. Akkor még nem tudtuk, hogy mi van benne, ma már persze tudom: chips volt. Megkóstoltuk, és először nem ízlett, de pár falat után már nagyon finomnak tűnt ez a talált csemege. Percek alatt eltüntettük, és ahogy annak lennie kellett, rögvest függővé is váltunk. (Nálam azóta is tart.)

Mindez egy olyan világban történt, amikor kicsiny szülőfalumban még nem álltak az üzletek polcain a különféle chipsek. Mi több, talán kapni sem lehetett. Mi gyerekként mindig csak egyfélét fogyasztottunk (amit mellesleg Nemzetünk Fővárosából hoztak az idelátogató rokonok, csomagszám), ez pedig a Chio Sombreros volt. Régi, narancssárga csomagolásban, még a régi Chio logoval.

Ezt a chipset azóta is hiába keresem, nem találom. Talán kivonták a magyar piacról, talán csak mindeddig elkerülte a figyelmemet, nem tudom. Ezt a mellékelt képet is a chio ukrajnai weboldalán találtam. ;-) Ott még kapható, meglehet, érdemes lenne átugrani egy pár csomagért.

Aki tud Chio Sombreros lelőhelyet Magyarországon, feltétlenül ossza meg velem!

Egy kis érdekesség a Chio-ról. A weboldalukon találtam:

Chio az autógyáráról ismert Opel család vállalkozásaként, kényszerűségből jött létre. Az autógyártó berendezéseket 1945-ben háborús jóvátételként külföldre szállították, így a család tagjai az autóiparnál kevésbé tőkeigényes vállalkozásba fogtak, az új divatot felismerve burgonyachips-et kezdtek gyártani. A Chio név a családtagok keresztneveinek kezdőbetűiből - Carlo, Heinrich, Irmgard - és az Opel családnév kezdőbetűjéből jött létre. A kezdeti önállóság után a Chio a nagy európai snackgyártó, a kölni székhelyű Intersnack vállalatcsoport tagja lett. Az Intersnack GmbH nem csak a Chio-t, hanem több más német snack gyártót is magába olvasztott, pl. 1994-ben a Wolf Intersnacks GmbH-t. Az Intersnack 1990-től kelet felé - a magyar, lengyel, cseh, szlovák, román, bolgár, szlovén, horvát piacok felé terjeszkedik.

---
Történelem: www.chio-wolf.hu

Nincsenek megjegyzések: