Oldalak

2009. július 5., vasárnap

Hol vannak a csigák, ha nincs esős idő?

Az elmúlt napok esős időjárását követően rengeteg csiga előkerült, és én azon kezdtem el gondolkodni, hogy hol vannak a csigák úgy egyébként, amikor nem esik az eső és nincs nyirkos idő. Van lakóhelyük a házukon kívül is? Továbbá az is érdekes, hogy ezek a kis állatkák mindig foltokban jelennek meg, tehát a járda egy bizonyos részén összejönnek partizni, két méterig semmi, aztán a fűben megint ott van nyolc csiga... és így tovább.


Hogy ne hánykolódjak egész éjjel álmatlanul, rágódva a kérdésen, meg kellett keresnem rá a választ.

Nos, a magyar Wikipédia némileg kiforratlan a témában, ugyanis az ott található információ szerint a csiga télen és a forró nyári napokon dermedt állapotban ül. Legyél kicsit vizuális, és képzeljed el. Főként azt, hogy ül. No, mindegy is, szaladjunk tovább. Felfedeztem magamnak a The Naked Scientist webszájtot, ami más kérdésekben is rendkívül frappáns válaszokat ad, de az idevágó passzus szerint a csigáknak szükségük van arra, hogy a bőrük megfelelő nyirkosságát állandó szinten tartsák, ezért nagy melegben – vagy úgy általában, amikor nem látjuk őket – olyan helyekre bújnak, ami nincs kitéve közvetlen napfénynek (ahol a csiga kiszáradhat). Kövek és cserepek, nagyobb rögök alatt bújnak meg, ahol a föld nyirkos, és nem tud kiszáradni. Így a csiga sem. Mindazonáltal, a csiga extra sebességéből adódóan nappal igencsak ki van téve a tápláléklánc felsőbb szintjén lévő, rá vadászó egyedeknek, így inkább csak az esti órákban és éjszaka kolbászolnak mindenfelé, nyálkás csíkkal jelölve meg a sokszor elég érdekes útvonalat.

(Megmondom őszintén, az is foglalkoztat, hogy egy csiga miért megy egyáltalán bárhová, mikor egyrészt marha lassú, másrészt meg soha nem ér oda – legalábbis a nyálkás csíkok soha nem egy kőtől a kapuig vezetnek, például, hanem csak összevissza keresztezik egymást.)

Nincsenek megjegyzések: