Oldalak

2009. július 15., szerda

Csak egy érintés

Mindig is érdekelt, hogy mennyire használhatóak a valóságban az agyonhirdetett érintőképernyős telefonok. Tegnap egy kedves cimborámnak köszönhetően kézbe vehettem és kedvemre végignyomkodhattam a Samsung S5230 készülék összes funkcióját. A telefon nem a funkciók gazdag tárházával csábítja a vevőt, sokkal inkább egy olyan készülék, amelyen a legfontosabb telefon-alapfunkciók egy hatalmas érintőképernyőn érhetőek el.

Első körben hihetetlenül mókás az eszközzel foglalkozni. Jól esik, hogy nincsenek gombok, a funkciókat mégis el tudjuk érni a telefon képernyőjén keresztül. Ujjunk jobbra-balra tologatásával különböző hátterek között tudunk váltani, képeket tudunk lapozni. Sok funkciót a beépített giroszkóp is segít. Ez azonban csak cukormáz, engem legjobban az érdekelt, hogyan teljesít a készülék az adatbevitel során, vagyis hogyan lehet rajta üzeneteket szerkeszteni.

Többféle beviteli mód közül választhatunk, ezek mindegyikét virtuális billentyűzet segítségével valósíthatjuk meg: sima telefongombok, ugyanez T9-cel megtámogatva, QWERTY billentyűzet (szintén van hozzá T9-es kiegészítés, ismerkedésem alatt nem sok értelmét találtam). Van továbbá egy karakterfelismerő funkció is, aminek meglehet, egyedi karakterei vannak, amiket ismerni kellene a sikerhez, nekem egyetlen egy betűt vagy számot sem sikerült úgy a kijelzőre rajzolni, hogy azt a készülék felismerje.

Legcélszerűbb beviteli módnak a QWERTY tűnt, megpróbáltam először azzal üzeneteket készíteni. Nos... egyáltalán nem voltam gyorsabb, mint jelenlegi telefonomon T9-cel. Sőt, annyira kellett figyelnem, hogy hova bökök, hogy néha emiatt teljesen lelassult a gépelés, főleg, amikor félrenyomtam egy-egy karaktert, és ki kellett azt javítani. Az se nagyon ment, ha utólag kívántam valamit a már kész szövegbe írni. Szórakoztató pötyögni rajta, de lassú és nagyon szokni kell a dolgot, illetve a teljes figyelmet leköti.

Kipróbáltam a virtuális-telefongombos-T9-es megoldást. Ez sokkal jobban működött, lévén hogy ehhez vagyok szokva. A telefon szoftvere azonban nem nagyon tudta követni, amit írok, így volt olyan eset, amikor 2-3 szóval mögöttem járt, nekem pedig meg kellett állnom, mivel nem tudtam, hogy akkor most ezt így hogy.

A telefonnal való próbálkozásom eredményeképpen értettem meg a mobilos tesztek azon állítását, miszerint a lassú szoftver teljesen tönkreteheti egy egyébként hardveresen nem rossz eszköz használhatóságát. Az érintéseket teljesen pontosan követte a készülék, alig kellett megérinteni a kijelzőt, szépen lehetett navigálni rajta. Csak éppen a szoftver nem tudta követni sok esetben az adatbevitel sebességét, és ez jelentősen rombolta az élményt.

Konklúzió: mielőtt ilyen készüléket veszek, mindenképpen élőben kell kipróbálni a működését. (Jelen pillanatban még mindig jobban csábítanak a valódi billentyűkkel megáldott készülékek. A tegnapi próbálkozás nem tudott meggyőzni az ellenkezőjéről. Talán egy másik készülék, másik szoftverrel...)

2 megjegyzés:

FroSt írta...

Én mostanában cska ilyen touch-os készülékekkel voltam körülvéve. A Samsung Omniája ügyeskedéssel szépen felskinelhető elég jó gyorsaság mellet de a beállitások itt ott elég körülményesek és nagyon bele kell magunkat ásni.
Ami azért fényévekkel jobb az érintőkijelző terén az az iPhone. Eszméletlen cucc. Frissen jailbreakelve nagyon gyors utánna csak a feltelepített programok mennyisége szabja meg a lassulást. De itt az érintés maga külön élmény, egyedül a képek betöltése és abba a mappába való belépés a sok idő. Lehet ősszel beruházok egy iPhone-ba :) de még az messze van

Thozoo írta...

Hát, hajrá! Sajnos anyagilag nem tudlak támogatni, de azért biztatlak. Sokat olvastam róla, és sokan mondják, hogy jól össze van rakva.

Bár az újak megbarnulnak kicsit huzamosabb használat után, de sebaj... nem lehet minden tökéletes. :-)