Rakott zöldbab
Hozzávalók:
- Kb. 100-120 dkg zöldbab (lehetőleg sárga- és zöldhüvelyű, vegyesen)
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 tojás
- 6-7 fej hagyma
- 1 üveg lecsó
- 3 pár virsli
- só, bors, étolaj, petrezselyemlevél
- 2 pörköltkocka
A zöldbabot sós vízben feltesszük főni. Miközben rotyog, megtisztítjuk a hagymákat, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezt követően ráöntjük a lecsót, beledobunk két pörköltkockát, és tovább főzzük. (Gyakorlatilag egy komplett lecsót készítünk, tetszés szerint ízesítjük.) Amikor már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a virslit. Időközben a megfőtt zöldbabról leszűrjük a vizet, és ha készen van a lecsó, kizsírozott tűzálló tálba (jénai) rétegesen belepakoljuk a zöldbabot és a virslis lecsót. (A legalsó és legfelső réteg is zöldbab legyen!)
Egy nagy pohár tejfölt két tojással összekeverünk, megborsozzuk és beleszórjuk a kevés (akár szárított) petrezselyemlevelet is. Az így kapott öntetet a rakott zöldbab tetejére öntjük. (Opcionálisan az egyes rétegek közé is kerülhet egy kevés.) Sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a tetején a tejföl kissé meg nem pirul. (Érdemes sütéskor egy másik tepsibe rakni a jénait, mivel elképzelhető, hogy a lecsó leve elkezd újra főni a tálban, így nem csöpög tele a sütő vele. Jó megoldás lehet még, ha nem rakjuk dugig a jénait, hanem hagyunk a tetején 1-2 centi szabad helyet az alulról felfelé törő lecsó levének.)
Melegen, friss kenyérrel tálaljuk, felséges!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése