Oldalak

2007. november 14., szerda

Atomot neki!


Weblapot fejlesztek. Dinamikusat. Ehhez a PHP-NUKE nevű előregyártott portálcsodát használom, ami egy PHP-alapú webportált lenne hivatott létrehozni és üzemeltetni, de ezt még manapság, 2007-ben sem egyszerű elérni vele. Pedig nagyon ügyes egy rendszer. Az univerzalitás jegyében még talán a halott nyelvek is bele vannak integrálva: képes a világ összes nyelvén kommunikálni, csak a magyar verzióból maradt ki a hosszú ő és ű betű. Illetve: elvileg benne kellene legyen (a karakterkódolás engedi), mégis, valahogy kimaradnak ezek a rendszerből, és mindenhol hülye ? karakterek jellennek meg. Meg?rjít, szörny?!

A rendszer ún. modulok segítségével nyújtja a funkciók gazdagságát, és ezek gyönyörű színes adminisztrációs felületen keresztül hangolhatóak - persze azért nem viszik a fejlesztők túlzásba, a felhasználók talán még elrontanák a rendszert - így csak a legszükségesebb beállításokat kapjuk meg. Persze bele lehetne piszkálni - ahogyan volt tanárom mondta - turul módszerrel (háturul), de ilyet mi nem teszünk, meglehetőst labilis ez így is.

A honlap jellegéből fakadóan sok a szöveges információ, ezért a Tartalom nevű modulban dolgozom sokat, ami szövegek, képek és linkek megjelenítésére lenne alkalmas, de azért ezt nem hozza korrekten a rendszer. Létrehozok egy oldalt (Tartalom modul), beleírok a szövegbe egy linket, és lám, máris \ jelek jelennek meg a link előtt és után. Ez rendkívül kellemetlen, már csak azért is, mert a link így nem működik. Ha szerkesztem, és újra mentem, akkor már \\ van a link előtt és után, és ez fokozódik a végtelenségig. A HTML-kódban hiába írok képet, mentek, megjelenítek: nincs kép sehol. A HTML-kódból még a rá vonatkozó sorok is eltűnnek. Kísérteties.

Szóval a napjaim küzdelmesek, a rendszer ellensége lettem (ő meg az enyém), de megpróbálom úgy hangolni, hogy ő húzza a rövidebbet. Nekem meg pár újabb ősz hajszál igazán nem árt már.

Nincsenek megjegyzések: