Oldalak

2007. november 13., kedd

Álmoskönyv

Álmodni mindenki szokott. Hogy napi rendszerességgel, vagy csak néha-néha, ez igencsak embertől függ. Az azonban hogy álmot már mindenki látott, egészen biztos. Ezek az öntudatlan, legtöbbször irracionális, képekből, hangokból, érzésekből, emlékekből és pozitív illetve negatív élményeinkből táplálkozó történetek, amelyekben nem mindig vagyunk a magunk ura (néha nem is magunkat alakítjuk) mindig is foglalkoztatták az emberiséget. Nem meglepő hát, hogy pár száz évvel ezelőtt kisebb vagyonokat kerestek meg azok, akik "megfejtették" az álmokat. Az álomfejtés legtöbbször azon alapult, hogy megfigyelték, melyik álom hatására általában mi történik, így a régi öregek már tudták, hogy paprikával álmodni bosszúságot jelent, meztelen gyermeket látni álmunkban azonban közelgő hóesésre utal. Nem volt ilyen egyszerű a helyzet a menyasszony esetében: vad és szegény menyasszonyt látva szinte biztosra vehette a férfiember, hogy jó felesége lesz, szép és gazdag menyasszony viszont az álmodó szüleinek halálát jegyezte elő.

Krúdy Gyula 1919 környékén kezdte el összegyűjtögetni a régi feljegyzéseket. Ahogy ő írta az azóta már klasszikussá lett Álmoskönyv olvasót köszöntő hasábjain,

Hosszú, csendes esték munkája ez a könyv. Amely estéken a forgatott, sárga lapok között feltünedeznek félig-meddig porrá válott öregasszonyok arculatai, akik falusi ifjúságomban, pattogó tűz mellett olyan jelentőséget tulajdonítottak az álmoknak, mint akár a valóságos életnek. Inkább a saját mulattatásomra, inkább hosszú telek csendes eljátszadozására, esti órák halk elfuvolázására szerkesztettem ezt az álmoskönyvet, mint azért, hogy bárki is hitelt adjon a következő soroknak. Álom: játék, mint az élet... Néha komolyra fordul a játék. Az élet is, az álom is.

20 évesen belevágtam életem egyik legnagyobb adatrögzítési munkájába: begépeltem, és kereshetővé tettem az Álmoskönyv 1966-os kiadásának címszavait és jelentéseit. Ennek eredményeként egy olyan elektronikus álmoskönyv született, amelyben gyorsan, akár minden nap megnézheted, mit álmodtál. Ezt az álmoskönyvet nem kell lapozgatni, csak beírni a keresendő címszót, és azonnal láthatod a jövőt. :-)


Emlékszel még, hogy mit álmodtál múlt éjjel? Nézd meg, benne van-e a letölthető álmoskönyvben!

Nincsenek megjegyzések: