Oldalak

2007. március 19., hétfő

Commodore

Gyermekkorom nagy szerelme volt a Commodore 16 és 64 számítógép, pedig saját tulajdonomban egy sem volt belőlük. Az informatika alapjait az iskolában mégis ezen a számítógépen sajátítottam el, talán még egy egyszerűbb játékot is írtam rá... Eszembe jutnak régen elveszett magnókazetták, amelyek a programot tartalmazták, és hogy mennyire nem szerettem kivárni, amíg a kazettáról a memóriába töltődnek valami hihetetlen lassúsággal a programok...

Ez volt hát ő, még azelőtt, hogy 1990-ben megismerkedtem volna a PC világával:

Klasszikus Commodore 64

A cég még valamikor a nyolcvanas évek környékén abbahagyta a gépek gyártását. Azt sejteni lehetett, hogy a retró jegyében újra kaphatóak lesznek majd a Commodore-ok, azonban azt nem gondoltam volna, hogy sok-sok évnyi hallgatás után PC-alapokon éled újra a márka. Az nem meglepő, hogy az új gépek főleg játékra vannak kihegyezve, a régi Commodore-ok nagy részén is csak játszottak tulajdonosaik.

Elképesztő masinákat pakoltak össze a srácok. Minden elem cserélhető, és módosítható, de az alapkiépítés így fest:

  • Intel® Core™2 Extreme Quad-Core (négymagos) processzor QX6700: 2.66GHz 8M Cache
  • ASUS® P5N32-E nForce 680i SLI alaplap
  • 2x 150GB 10000 fordulatos SATA Raid 1 and 1x 500GB 7200 RPM SATA Raid 0 vincseszter
  • 4GB Corsair® Dominator 2xTwin2x2048-8500C5D memória: 1066MHz
  • Philips® DVDRW optikai meghajtó
  • 1000W ICE Cube tápegység
  • Creative® SoundBlaster X-Fi Xtreme Gamer hang
  • 2x NVIDIA® 8800 GTX 768MB videokártya
Ez több, mint elegendő egy mai játékhoz.

A Commodore nagyon jól tudta, hogy hol kell a mai játékosokat megfogni: ha nem akarsz konzolt venni, és maradsz a PC-nél, akkor legyen egy olyan géped, amelyet büszkén mutogathatsz bárkinek, és amin egy játék sem fog szaggatni, az összes kedvenced elfér rajta, és akár még asztali gépként is használhatod. Bár tény és való, hogy ez utóbbi célra ezeket a számítógépeket bűn használni, de biztosan van olyan nap is egy hardcore játékos életében, amikor megnézné a leveleit, vagy esetleg netezne egy kicsit. A gépek a Windows Vista Ultimate verziójával érkeznek, ez még egy kicsit dob a gépek feltételezhetően egyébként sem alacsony árán. A webshop április közepén nyit, érdemes lesz benézni, ha másért nem is, talán csak szörnyülködni egy kicsit a gépek árain...

A Commodore ma

5 megjegyzés:

Norbie írta...

Bibi, nekem meg van még a régi oldschool Comodore. Igaz, hogy csak a panelja már, mivel a burkolat egy szállítás közben eltörött. :( Azt nem tudom, hogy működik-e, de a lényeg, hogy van, kicsit porosan, kicsit öregen, de van.

Thozoo írta...

Őrizd meg, ameddig csak lehet. Meglehet, egy napon kincset ér majd.

WiMAX írta...

10 PRINT NEKEM IS VOLT ILYEN GEPEM.
20 PRINT MOGYORO PC BONTOBA LEHET
30 PRINT KAPNI NEHA PAR EZER
40 PRINT FORINTERT, DE MOST EGY
50 PRINT AMIGA 1500RA FAJ A FOGAM
60 PRINT ADDIG IS MARAD A VICE C64
70 PRINT EMULATOR
80 PRINT :)
GOTO 10

Azthiszem 10000Ft-ért váltam meg tőle, majd vettem magamnak egy PC-t... :)

Thozoo írta...

creed23,

az idézőjelek lemaradtak. Amúgy jó. :-)

@kukac@ írta...

Nekem is van egy:) igaz, joystick már nincs hozzá, ugyanis néhány játék nagyon igénybe vette (pl volt egy sportolós is, ahol rángatni kellett a joysticket.) mondjuk, én inkább a gépet fejlesztem mint vegyek megint egyet (mert ugye nem aranyáron van. több annál...)