Oldalak

2008. június 3., kedd

Szalagos magnók

Érdekes dolog, hogy a technika fejlődésével a használt eszközök egyre kisebbek lesznek, mégis, minden "egyrekisebb" eszköz hatványozottan többet tud elődjénél. Okosabb, gyorsabb, több adat tárolására képes, felhasználóbarátabb, használata egyszerűbb. Hiába azonban az okos készülék, és a csökkenő méret, vannak dolgok, amik nem mennek ki a divatból.

Ma teljesen természetes, hogy leülünk a számítógép elé, és választunk egyet az azon található több ezer zeneszám közül. Meg sem gondoljuk, hogy egy mp3 lejátszásához egy 10 évvel ezelőtti számítógép igencsak kevésnek bizonyult - most meg ott van a zsebünkben egy eszköz, amiről órákon keresztül hallgathatjuk a zenét. Azelőtt a magnókazettákat gyűjtöttük szekrényszámra. Szüleim még a bakelitlemezeket raktároztak, és akik rögzíteni is szerették volna a zenét a hatvanas-hetvenes években, szalagos magnót (reel-to-reel deck) használtak.

Ezekről nosztalgiázunk most. Bár korosztályomból adódóan személyesen nem találkoztam ezekkel az eszközökkel, mégis csodálva bámulom őket.



A zenét mágneses elven, magnószalagon tárolták. A szalag még nem volt kazettában, mint a nyolcvanas-kilencvenes években, csak egy kerékre volt feltekercselve, ehhez egy pici kézügyesség kellett, mire a magnóba fűzte a zenerajongó.



Egy nagyobb zenearchívum tárolásához nem volt elég egy könyvnyi hely a polcon, mint manapság. Szalagtároló termekben, szabályozott hőmérsékleten és páratartalom mellett tárolták a szalagokat, mint a filmtekercseket.



Szórakoztató központ a hetvenes-nyolcvanas évekből. Már megtalálható a kompakt kazettás magnó is, de a központi helyet a szalagos magnó foglalja el. Alul bakelitlemezek, fölötte felcsévélt szalagok kaptak helyet.

Lássuk akkor, milyen gépekkel is idegelték ki a szomszédokat annak idején!


Pioneer RT-707
Ne tévesszen meg a méret, nincs benne erősítő

Technics RS1800. Alul sztereó erősítő.
A magnódeck közepén jól látható a mechanika,
amin a szalagot át kellett fűzni.


A Tascam modellje military színekben nyomul.


Teac X-1000-r


Revox B77


A magnók középső részét kinyitva találjuk meg a lejátszó-
és felvevőfejet, a törlőfejet, az infravörös szalagérzékelőt,
valamint a szalagfeszítő mechanikát.
Képünkön a Revox B77 mechanikája.


A gyakorlatban pedig így működött a dolog:



Ha érdekel a téma, számos egyéb videót találhatsz itt:

3 megjegyzés:

Penya írta...

Jokis orsosmagnok, hehe:) Nekunk is volt itthon egy Tesla B100. Kar hogy a hall of fame-bol kihagytad az AKAI GX4000-et.

Thozoo írta...

Nos, igen, sok-sok magnóról szedtem össze képet, de mivel nem éltem az adott korban, nem tudtam, mi az abszolút favorit. :-) Így a legjobb minőségű képek kerültek ki. Persze mindenki mást hiányolhat a listából. A cél nem is az volt, hogy átfogó listát készítsek, inkább csak az, hogy egy kicsit felidézzem a kort. Alapjaiban véve mindegyik magnó ugyanúgy működött.

Penya írta...

Hat igen, de az annyira legendas volt hogy hű. Egyik haverom eladta a 90-es evek elejen, igen borsos aron az ovet, de azota is banja, es mindig mondja nekem hogy jaj mert adtam el:)
Amugy enis elfogadnek egyet szobadisznek :)