Oldalak

2009. március 23., hétfő

Prediktív szövegbevitel

Régóta meg akarom már írni ezt a postot, tekintve, hogy nyitott szemmel járok, és látom, hogyan írják az emberek az SMS-eket – már ha írnak egyáltalán. Siralmas, de az emberek a lehető legnehezebb módját választják az sms-írásnak: élből kikapcsolnak mindenféle szótáras megoldást, és szeretik maguk bepötyögni a betűket a telefonon. Ezzel csak az a probléma, hogy több betű, mint számjegy, így aztán egy-egy számbillentyűt többször kell lenyomni a kívánt szó elérése érdekében. Ez rendkívül lelassítja a gépelési sebességet.

Hagyományos bevitel
Vegyük az alábbi szót: filozofál. Ahhoz, hogy ezt a szót egy mobilon begépeljük, az alábbi billentyűlenyomások szükségesek: 333 444 555 666 9999 666 333 2222 555. Ez azt jelenti, hogy egy kilenc betűs szó leírásához egészen pontosan 29 billentyűt kell lenyomni, ami mindenképpen több, mint sok. Ezen próbálnak változtatni a szótáras, prediktív szövegbeviteli eljárások.

Prediktív bevitel
Jelen példánkban a legtöbb készülékben megtalálható T9 szövegbevitelt vesszük górcső alá. T9, vagyis "Text on 9 keys", azaz szöveg 9 billentyűn. A T9 lényege, hogy minden betűhöz csak egyszer kell leütni a hozzá tartozó számbillentyűt, a készülék pedig egy előre elkészített szótár alapján megpróbálja "kitalálni", hogy melyik szóra gondolt a felhasználó. A filozofál szó begépelése immáron legrosszabb esetben 9 billentyű lenyomását igényli, intelligens készülékünk azonban már a szó felénél is kitalálhatja, hogy melyik szóra gondoltunk, előre felajánlhatja azt, így elég csak egy OK-t nyomni, és a szó máris beíródik a szövegbe.

Több szót listából
Előfordulnak olyan kombinációk, amelyekhez több szó is tartozhat. Ilyen például az 58782, ami egyformán jelentheti a lusta, kuruc és kurta szavat, meg egy olyan csúnya szót is, amit egy kulturált blog nem ír folyószövegbe. A T9 élből mindig a leggyakrabban használt szót ajánlja fel, de ha nekünk mégis egy másikra van szükségünk, akkor (általában) egy listából választhatjuk ki a következő szót. Ha gyakran választunk másik szót, akkor a rendszer ezt érzékeli, és pár alkalom után már az általunk gyakran kiválasztottat írja be elsődleges szóként.

És ha nincs benne?
A beépített szótár a nyelv leggyakrabban előforduló szavait tartalmazza. Nyilván nincsenek benne ragozott formák, és összetett szavak. A ragokat viszont külön tartalmazza a szótár, tehát a "bevásárlóközpontban" szót úgy érdemes beírni, hogy a be, vásárló, központ és ban szavakat külön írjuk le, a rész-szavak bepötyögése után pedig nem szóközt, hanem egy, a szó végére ugró billentyűt (pl. jobbra navigáló) bökünk. Mivel sok szó nincs a szótárban, előfordul olyan eset (és általában ez az, ami miatt a T9 rendszer kikapcsolt állapotban végzi), hogy a készülék nem tudja kitalálni, mi az, amire a felhasználó gondolt. Kezdetben (az első 1-2 hónap aktív SMS-ezést értem ez alatt) annyi a dolgunk, hogy minden ilyen ismeretlen, de általunk gyakran használt szót a hagyományos, többször megnyomós bevitellel kell felvenni a T9 szótárába. Legközelebb már ismerni fogja a szót, okosodik. A leggázabb ezt mindig eljátszani új telefon vásárlásakor, de valamit valamiért: telefonunkkal úgy fogunk tudni gépelni, mint a villám. (És ezalatt nem azt értem, hogy néha ritkán lecsapunk.)

Írásjelezés
Szöveg 9 billentyűn
– aszongya, de akkor mi van a tizedik billentyűvel? Élelmesebbek már megfigyelték, hogy a mobil 1-es számjegyén nincsenek betűk. A T9 kifejlesztői nagyon ügyesen az 1-es billentyű alá rejtették az írásjeleket, a szóközt és minden egyéb hasznos holmit. Kis ügyességgel ez is hamarosan megszokható, általában a legtöbb készüléken itt foglalnak ezek helyet, persze vannak gyártók, akik csakazértis a #, vagy a * (vagy – neadduram –, a 0) billentyűre helyezik az írásjelezést: igényel pár hetet, mire az egyszeri felhasználó át tud térni egy másik platformra (sokkolt annak idején engem is a Siemensről Sony Ericssonra való átváltás, de mára már megszoktam).

Kis gyakorlással az alábbi sebességet is el tudjuk érni. ;-) Jó gyakorlást!


Üdvözöljük a Thozoo naplója olvasóit.
Ezt a szöveget t9cel írjuk be ide.
Reméljük tetszik.

1 megjegyzés:

misty írta...

Én is évek óta a t9 segítségével írom az sms-eket! Ki se bírnám, ha nem lenne. Így egy hosszú sms (pl.: 3-as, vagy 4-es) is megvan 1 perc alatt. :-) Sokkal könnyebb így sms-ezni! :-)