Oldalak

2008. május 8., csütörtök

Érettségiző típusok

A nyugodt
Lassan és méltóságteljesen szedi elő a cuccait, azokat komótosan elrendezgeti az asztalon. A dolgozat írását nem azonmód kezdi meg, előtte átlapozgatja azt oda-vissza, majd minden lapra teljes nyugalommal felírja a nevét, osztályát. Egyik-másik lapra, amelyik tetszik neki, kétszer is. Hosszú kunkori szárat ír az S betűknek, elégedetten rántja fel a tollat a vonal végén. A lapozáshoz kissé megnyalja ujjait. Elmereng egy feladaton: már-már azt hisszük, hozzáfog, de nem: tovább lapoz. Azon is mereng. Nem a dolgozat fölé hajolva, hanem egyenesen ülve. "Hm" - mondja néha, csak úgy az orra alatt. Végül alig ír pár sort, abból is a felét áthúzza. Kinéz az ablakon, nézi picit a felhőket, ettől még jobban elálmosodik és belassul, életjele alig van. Aztán az utolsó 10 percben minden feladatot erőlködés nélkül megold.

Várható foglalkozás: programozó vagy rendszergazda.

A spájzoló
Rosszabb, mint egy hörcsög: az asztalán plüssmaci, kóla, rostos üdítő és ásványvíz (szénsavas és mentes), csoki, perec, ropi, szendvics, Fornetti pogácsák és pizzaszeletek. Tollak (legalább öt), ceruzák, két-három körző, a használható könyvek, számológépből is legalább kettő. Na nem azért, hogy ha az egyik elromlik, legyen másik, neeem: felváltva számol rajtuk, az egyiken kiszámolt eredményt átvezeti a másik gépre. Minden tollat, minden ceruzát, minden körzőt, minden könyvet használ, mindenből eszik és iszik, de semmit sem fogyaszt el teljesen, a maradék a végén megy a kukába.

Várható foglalkozás: titkárnő vagy pénztáros.

Az ideges
Dolgozatának fedlapján halomban állnak a feljegyzések: kiment: 8.32, bejött 8.35. Kiment: 9.02, bejött 9.06. A jegyzőkönyv távozási jegyzéke az ő nevével és időpontjaival van tele, annyit jár a vécére. Nyugtalan, fészkelődik, ficereg, hangosan ide-oda lapoz, törli a homlokát, szakad róla a víz. Nyakkendője szorítja, rángatja egész nap, de az nem adja meg magát, és még jobban szorítja őt. Rágja a tolla végét, amíg az el nem törik. Csóválja a fejét, motyog magában, gondolkodna, de nem bír, visszalapoz két oldalt, leír egy-két szót és számot, előre lapoz hármat, mert ott is eszébe jutott valami. Dekoncentrált, jár a lába, dobol a tollal, menekülne, mint a csapdába esett vad. Nem is várja végig az időt, fél- vagy egy órával előbb beadja a dolgozatát és szalad a levegőre megnyugodni, rágyújtani, túl lenni mindenen.

Várható foglalkozás: személyzetis vagy ügyintéző.

A precíz
Üres hely, mit ki nem töltött, nem marad áthúzatlanul. Nem ám csak úgy tollal átrántjuk, hanem vonalzóval szépen áthúzzuk, átlótól átlóig. A nevét még a pontozott vonalra is vonalzó segítségével írja rá, lapján a felvázolt koordinátarendszer tengelyei fix, hogy merőlegesek egymásra. A 3 cm sugarú kör valóban pontosan 3 cm sugarú, a körzővel és a vonalzóval percekig keresi az ahhoz legközelebb eső értéket. Azért, hogy a körző ne mozduljon el, a papír alá puha könyvlapot helyez, és abba szúrja a tűt. Az egyenletek sorai szépen haladnak lefelé, egyenlőségjelek egymás alatt, magyarázó szövegek, szöveges kérdésre szöveges válaszok, még az eredmény beírására szolgáló rubrikán kívül is leírja, amit gondol. Az elrontott szövegrészeket vonalzóval húzza át, csillagoz, írásban elnézést kér, a csillaghoz odaírja: rontott. Kész dokumentációt készít.

Várható foglalkozás: adminisztrátor, tanítónő vagy egy legalább 50 kötetes lexikon szerkesztője.

A laza
Majd' szétesik, amikor leül a székre, 'szasztok, haverek!, kiabálja mindenkinek érettségi előtt. Személyi nincs nála, azt se tudja, milyen rendezvényen vesz részt. Két utónevéből egyet használ, a másodikra nem is emlékszik. A rágó 180 percen keresztül rágódik a szájában, állkapcsa néha kiakad, olyankor hörög kettőt, és visszakattan. Kiesik a kezéből a toll, bocssiii, mondja bele a csendbe, feláll, a székét tolja, felveszi a tollat, megint kiesik a kezéből, megint felveszi. Leül, húzza a széket, zajol, molyol, mindegy, hogy mit, csak a feladatot ne kelljen csinálni. Nagy nehezen hozzáfog, belök még két-három rágót, ír is valamit, meg nem is, lefirkálja a rossz választ, már csupa paca az egész lap, átlyukad, annyira satírozza a hülyeséget. Közben röhög saját magán. Az A, B és C válasznál rá nem lehet jönni, hogy melyiket jelölte be érdemben, de hogy egyértelmű legyen, melléírja: a bé a jó nem az á. Rárajzol valami kedveset a lap oldalára, aztán amikor letelik a három óra, elcsodálkozik, hogy hogy repül az idő.

Várható foglalkozás: dokk-, illetőleg segédmunkás, vagy egy reggeli rádiós műsor vezetője.

1 megjegyzés:

FroSt írta...

Nagyon jók ezek a besorolások :D !
De amugy így végig gondolva a dolgokat körübelül hasonló képpen lehet a diákokat felosztani :)
Én már csak 1-1 konkrét példát vártam volna az adott kategóriákhoz ;)