Oldalak

2008. február 26., kedd

Szemét!

Használt autógumiból sokmindent lehet készíteni a művészeti alkotásoktól kezdve a bútorokig. Ebből adott összeállítást szerkesztőségünk egyik kedvenc blogja, a furcsa képekkel és videókkal foglalkozó Damn Cool Pics. Mindig szerettem ezt a fajta művészetet, amikor a látszólag semmire nem jó vackokból értelmes dolgokat hoznak létre (pl. leharcolt villákból). Ahogy ámultam az alkotásokat, meg a készítők fantáziáját, megakadt a szemem az alábbi képen:


Jézus atya úristen. Hallottam már autóroncs-temetőről, és repülőgép-temetőről is, de megmondom őszintén, autógumi-temetőről még nem. Annak ellenére sem, hogy lakásunktól nem messze éppen egy ilyen készül, már legalább 20 autógumi van egymás tetejére dobálva, gazdája persze nincs. Nem tudom, hogy hol lehetnek ilyen telepek a világon, és azt sem tudom, hogy mi lesz ezeknek a gumiknak a sorsa, de semmi jót nem sejtek. Ez úgy ahogy van kész környezetszennyezés, egy öko-crash, vagy költőibben: merénylet az anyatermészet ölelése ellen.
A szemét, ilyen nagy mennyiségben mindig elborzaszt. Már gyerekkoromban se bírtam a szeméttelepeket, amikre - az akkori hulladékszállítás hiánya miatt - autóval és utánfutóval hordtuk a szemetet. Kirándulás volt édesapámmal, felpakoltuk és lepakoltuk a sok lomot. Néha annyi szemét összegyűlik manapság is, hogy nem is fér a kukákba, én meg mindig azt hiszem, hogy az én heti két kukazsákom viszi romlásba a világot, de nem.

Számokkal hiába ábrázoljuk, hogy mennyi szemét keletkezik a világon. Nem is lehetne. Amit tudunk, hogy csak Budapesten (és ez csak egyetlen város) napi 1200 tonna szemét gyűlik össze, ezt valamilyen módon fel kell dolgozni, és fel is dolgozzák. Hadd ajánljam a nyájas olvasóközönség figyelmébe szerkesztőségünk másik kedvenc blogjának egyik bejegyzését: Kispad - Mini képriport a rákospalotai szemétégetőből. Érdemes végigolvasni, tanulságos.

---
A Thozoo naplója ötszázadik bejegyzését olvashatták. Szép napot! ;-)

2 megjegyzés:

misty írta...

Gratulálok! Csak így tovább! :-)

Thozoo írta...

Köszönöm, igyekszem!