Oldalak

2008. február 9., szombat

Archiválni szépen 2

Egy előző postban már felvázoltam archiválással kapcsolatos terveimet: egy hét kellett ahhoz, hogy minden összejöjjön. Vettem tehát egy külső merevlemez-keretet, majd szereztem hozzá egy 80GB-os merevlemezt - és tulajdonképpen készen is van az archiváló alkalmatosság.

Külső merevlemez-keret USB 2.0 csatlakozással

Próbálkoztam már a mentéssel, és azt kell mondjam, a sebessége abszolút kielégítő: jóval gyorsabb a DVD-írásnál, és kényelmesebb is annál, hozza az USB 2.0-tól elvárható sebességet. A szinkronizáció segítségével csak azokat a fájlokat kell újra felírni, amikre valóban szükség van. Az NTFS fájlrendszer által biztosított tömörítést kihasználva (mivel a sok kis fájl igen jól tömöríthető) 80 gigabájtnál több hely is nyerhető a lemezen, így minden olyan anyag ráfér, ami fontos.

Hátsó panel

Az egész keret elektronikája a hátsó fél centiméterben foglal helyet: itt található meg a merevlemez táp- és adatcsatlakozója (ez van a dobozon belül), kívül pedig egy USB-csatlakozó, egy aktivitást jelző LED (mivel hátul van, soha nem látszik), egy ki/bekapcsoló és egy tápcsatlakozó található. A 3,5"-os merevlemezeknek ez utóbbi a nagy hátránya: nem elég nekik az a feszültség, amit USB-ről kapnak, így külön tápegységgel kell őket ellátni, ez jelentősen gátolja az eszköz hordozhatóságát, mivel a célhelyen is kell legalább egy szabad konnektor, ráadásul plusz egy kábelt + a tápegységet magunkkal kell vinnünk.

Csatlakoztatva a cucc, bekapcsolás után kisvártatva "USB to IDE" címszóval egy új eszköz jelenik meg, XP SP2 alatt a telepítés mindenféle egyéb driver nélkül történik, majd a kereteben lévő vincsi minden partíciója új meghajtóként látszik a meghajtók listájában. A munka végeztével a pendrive-okhoz hasonlóan el kell távolítani az eszközt, és ki kell kapcsolni a merevlemezt, ennyi az egész.

Az általam vásárolt kerethez mindenféle kábelt, csavart, jóféle csavarhúzót (!), és négy gumitalpat is mellékel a gyártó, így nem rezonál az egész asztal a merevlemez működése közben. A keret alumíniumból készült, nem műanyag, így jobban leadja a hőt is, ventillátor használatára nincs szükség.

Szívből ajánlom ezt mindenkinek, akinek fontos adatai archiválása!

Nincsenek megjegyzések: