Oldalak

2008. február 4., hétfő

A meseszerű fénykép

Meseszerű fénykép alatt egy lágy, a kontúroknál némi összemosódással finomított képet értek. Ennek elkészítése a tegnapi postban említett Paint Shop Pro 9 szoftverrel rendkívül egyszerű, de azt is megvizsgáljuk, hogyan készíthetünk bármelyik másik, a rétegkezelést ismerő fotófeldolgozó programmal hasonló effektet.

Az alapkép, amiből kiindulunk, az alábbi:


Az Adjust/Soften/Soft focus menüpont hatására megjelenő párbeszédablakban beállíthatjuk, hogy mennyire legyen lágy a kész kép (Softness), mennyire fontos az élek láthatósága (Edge importance), a fények mennyisége (Amount), a fényudvar mérete (Halo size) és láthatósága (Halo visibility).


A párbeszédablak fentebb látható beállításaival az eredeti képből az alábbit vagyunk képesek előállítani, alig pár kattintás segítségével:


Jól látható a két kép közötti különbség.

Hasonló lágyító effekt rétegek használatával is előállítható, a következő módon:

  • Az alapképen készítsünk egy új réteget, és másoljuk rá ugyanazt a fotót! Így ugyanazt a képet kapjuk, egymás tetején.
  • Keressünk olyan menüpontot, amely elmosást (Blur) ígér, azon belül pedig a Gauss-elmosást (Gaussian blur) kell megtalálnunk.
  • Ha megvan, alkalmazzuk az elmosást a felső rétegre, tetszőleges értékben (kb. 5-6 radius)!
  • Ezt követően a felső réteg átlátszóságát állítsuk 60% körülire!
És kész az alábbi kép:


Holnap folytatjuk tanulmányainkat a fotózás mezsgyéjén: a fénykép legérdekesebb témájára irányítjuk a figyelmet, alantas eszközökkel. :-)

2 megjegyzés:

kibi írta...

Az ominózus gumicukor esetem óta csak csendes olvasója vagyok a blogodnak. Kicsit játszok, énekelek és most fotót szerkesztek! Már van kettő! Örömmel üdvözlöm eme nagyszerű ötletet. Azért is, mert így nem kell a gyerekemet zaklatnom a kérdéseimmel. Sajnos sosincs rám ideje. Jártasabb nálam az informatikában, de én lelkesen ellesek minden fortélyt. Ha az égiek is úgy akarják, ősszel infó. tagozatos lesz. Akkor leszek csak igazán okos.
Alig várom a következő órát, megmutatom neki mit alkottam. Csodálja csak szegény öreg anyját.
( Szolgálati közlemény: tegnap a tescoban hányás ízű gumicukrot vettem, addig azt hittem csak Harry Potternek sikerült.)
Üdvözlettel: Kibi

Thozoo írta...

Örülök, hogy a kezdeményezés elnyerte a tetszésedet! Folytatjuk még pár alkalmon keresztül, aztán visszazökkenünk a mindennapokba. Bár, lehet, hogy valamiféle oktató-nevelő munkát akkor is folytatni fogok így a postok közé elrejtve.

Én is ettem már hányás ízű gumicukrot, bár az töltöttnek volt kikiáltva, de nem akarom tudni, hogy mivel töltötték... :-)