Oldalak

2007. június 17., vasárnap

Vista: az első próba

Nagyon izgalmas lesz, ha valaha is Windows Vista-t akarok a jelenlegi gépemre, ugyanis a jelenlegi hardverek legalább felét le kell selejteznem.

  • A 3Com Gigabit LOM 3C940 hálókártyát alapból nem ismeri fel: igaz, hogy eddig mindegyik Windows-verzió támogatta, ő nem ismeri fel. Ez egy integrált hálókártya az alaplapon, de az alaplap gyártója még nem adott ki drivert hozzá a Vistához. A kártya gyártója ugyan adott ki drivert, de azt a Vista nem hajlandó elfogadni, mint megfelelő drivert.
  • A gyönyörű hangzású SB Live! hangkártyám meg sem nyikkan. Igaz, hogy itt viszont az alaplapra integrált hangkártyát felismeri, de hát azt nem vagyok hajlandó használni. Természetesen driver sincs a Live! alá már a Vistában, mivel ha SB-párti akarok maradni, akkor az X-Fi sorozatú kártyákat kell, hogy előnyben részesítsem, azt a Vista már tökéletesen támogatja.
  • Nem ismeri fel a TV-tuner kártyát, ami manapság ugyan egyre kevesebb szerephez jut (eddig mint VHS-videó digitalizáló futott, de mivel az új kor szele megérintett, és digitális videóval dolgozom jelenleg, így nem kell), azért mégiscsak brutál, hogy nem hajlandó együttműködni vele.
  • Az Aero felület megjelenítéséhez nem elegendő a mostani videokártyám: ahhoz, hogy a Vista tökéletesen működjön, úgy, ahogy azt a tervezőasztalon megálmodták, kell egy új videokártya is.
Ha mindent meg akarnék vásárolni a normális működéshez, akkor 1 hálókártya (2.000 Ft), 1 SB X-Fi (15.000 Ft), 1 videokártya (akkor már legyen jobb, kb. 30.000 Ft)=47.000 Ft. És akkor a géphez még nem is nyúltam, meg a TV-tuner elfelejtve, természetesen. Nem hinném, hogy egyelőre nekem ennyit megér a dolog.

A telepítése az eddigi Windows- verziókhoz képest meglehetősen gyors. Igaz, hogy a Telepítés befejezése rész tovább tart, mint addig az egész procedúra, ráadásul sehol egy folyamatjelző, de még így is hamar (kevesebb, mint fél óra alatt) lemegy a telepítés. Mondjuk azt nem értem, hogy a Start menüben a Leállítás pontot miért kellett egy külön almenübe tenni; biztosan manapság már mindenki csak hibernálja, vagy készenléti állapotba helyezi a gépet.

Ami nagyon lelombozott, az a Vista telepítési könyvtára alatt található fájlok listája, remélhetőleg csak a kompatíbilitást biztosítják, mert hasonló nevek voltak annak idején a Windows 3.1-es verziójában is. Sok ikon még mindig a régi, 16 színű, szóval megelehetősen undorkeltő ez számomra. (Legalább rejtették volna el valahová.) Az jött le, hogy ez semmi más, csak ráncfelvarrás, IE7, MP11, plusz a dizájn, ami - talán nem meglepően - hasonlít a Mac OS X-ben alkalmazott megoldásokhoz. (Annak idején a grafikus felületet is az Apple-től csórta a Microsoft, bár az is igaz, hogy az Apple meg a Xeroxtól.) Szóval nem vagyok lenyűgözve, egyáltalán.

Ti használjátok a Vistát?

6 megjegyzés:

WiMAX írta...

En hasznaltam 64bites Vistat egy ideig, azzal nem volt kulonosebb baj, a fent emlitett kompatibilitasi problemakon kivul. Aztan egy netkotes alkalmaval egy 32bitest kb 3szor akaszottam ki 5perc alatt. Hogy ez azert volt mert a 32bites rendszer gyenge, vagy csak a gep volt gany azt nem tudom.

Thozoo írta...

Azt hiszem, hogy maradok annál a jól bevált megoldásnál, miszerint MS operációs rendszert az első szervízcsomagig nem telepítek.

Az XP-nél bejött.

Norbie írta...

Nekem egyáltalán nem tetszik a Vista. Pont azért mert be akar csapni. Még elhitetné velem, hogy OS X van a gépemen, közbe sehol semmi. Addig is míg nem lesz meg a Mac, addig maradok az XP SP2-nél.

@kukac@ írta...

Persze hogy nem használunk Vistát!

Először nem ismeri fel az alaplapot.

Nem ismeri fel a SB Live! 16 bites hangkártyát.

Az 512MB SD RAMot

Az 1910 MHz AMD Athlon 2600+ processzort

A GeForce FX 5200 (128MB) videókártyát.

Egyébként működne.

Thozoo írta...

Na, így mindjárt jobban érzem magam én is. :-)

WiMAX írta...

Akárki akármit mond, nekem semmi pénzért nem kéne mac. Viva la x86