Oldalak

2006. október 26., csütörtök

Szellem a gépben

Kényelmesen feküdtem az ágyban: bekucorodva a sarokba, ölemben a laptop. Gondoltam, ez a testhelyzet lesz a megfelelő arra, hogy a holnapi órára felkészüljek. Miközben éppen elmerültem a Turbo Pascal okozta patthelyzetben, és megfejtettem a mátrixok rejtelmeit, és mindezt a halmaz adattípus szépségeivel tetéztem, a mellettem lévő 15 éves Videoton tévé bekapcsolt, mint egy rossz horrorfilmben. Ez azonban nem volt neki elég: vadul elkezdte váltogatni a csatornákat, majd elkezdte önmagát egy másik adóra hangolni. Megijedtem, nem kicsit: közel-távol senki, a tévé pedig éppen most kel önálló életre. Eldobtam a laptopot, és már éppen szaladtam volna a fényképezőgépért, hogy ezt a nem mindennapi jelenséget megörökítsem, amikor ez a nem mindennapi jelenség hirtelenjében gondolt egyet, és megszűnt.

Tanácstalanul pislogtam kettőt, de mivel nem volt mit tenni, így folytattam tovább a munkát. Újra bekucorodtam, újra ráhangolódtam, de kisvártatva a tévé újra bekapcsolt. Ekkor már azért sejtettem, hogy itt valami technikai furfang lehet a ludas, és elkezdtem a távirányító után kutakodni. Gondoltam ráültem, vagy mifene. De nem, az a szoba másik végében pihent, így nem volt esélye arra, hogy bekapcsolja a tévét, de akkor mi?

Nagyot csattant a tenyerem a homlokomon, amikor rájöttem a megoldásra: a laptop infra-portja a gép oldalán volt, ami fekvő testhelyzetemben pontosan kb. fél méterre a tévé infravevőjétől, vele pontosan szemben helyezkedett el. Mivel a laptop kereste az új eszközt, úgy látszik, meg is találta. A keresés során kibocsátott infrát a tévé vezérlőkódoknak érzékelte, ezért kapcsolt be. A laptopott hitte távirányítónak. :-)

Okulásul: 15 éves Videoton tévé felé ne fordítsd Acer laptopod infráját, mert rádjön a frász.

Egy kis játék
A digitális fényképezőgépek (így a mobilba épített kamerák is) "látják" az infravörös fényt. Kipróbálható: vegyünk egy távirányítót, és a felső részét (ahol a jelet küldi) fordítsuk egy bekapcsolt digitális fényképezőgép lencséje felé fordítva, majd kezdjük el nyomkodni valamelyik gombját. Kékesfehér villogás látszik a kamera kijelzőjében, melyet akár le is fotózhatunk, vagy videóra is rögzíthetünk. Éjszaka, vaksötétben kisebb tárgyak is megvilágíthatóak ezzel a módszerrel, de az eredményt szabad szemmel nem, csak a fényképezőgép (mobil) kijelzőjén lehet látni. Jó móka. (Remek megoldás annak kipróbálására is, hogy működik-e egy távirányító.)

Nincsenek megjegyzések: