Oldalak

2009. április 8., szerda

Áramszünet

Tegnap egész munkaidőben áramszünet volt a környéken. Így reggel nyolckor a munkahelyem is sötétbe borult, és így is maradt ez egész nap. Nem is volna ez annyira lényeges, ha nem informatikát tanítanék áram működtette számítógép-termekben. Mindig érdekesek ezek az E.On-szervezte Nomád napok, sokkal izgalmasabb dupla programozás gyakorlati órát tartani, ha nincs áram. Improvizáció és kreativitás csillan meg az elmében, és néha bizony fel kell nyitni az ilyen helyzetekre bekészített mentőcsomagokat tartalmazó ládikát, és meg kell lepni az ifjúságot elméjüket pallérozó műremekekkel.

Fel sem tűnik a mindennapok során az, hogy van áram. Rutinból felkapcsolt lámpák sztrájkján veszem észre, hogy már megint elfelejtettem az áramszünetet, de a munkahelyi kaputelefon gombját is élből nyomkodtuk páran, és bosszankodtunk, hogy alszik a portás. Pedig hát nem, csak éppen nem vehette észre a jelzést.

Napközben tanult kollégám rámutatott, hogy áram nélkül teljesen megváltoznak az emberek. Nem volt tolongás a fénymásoló előtt, nem rohant senki, hogy találjon egy szabad számítógépet. Semmi. Általános lassulás volt jellemző az egész napra. Az emberek a rohanás helyett hozzáfogtak egymással beszélgetni, megindult a szocializáció, szóval – ahogy mondani szokás – minden rosszban van valami jó.

Délután megindult az áramszolgáltatás: energiáért lihegő fagyasztónk rögvest megkezdte a munkát. Volt azonban egy hely, ahol továbbra sem volt áram, ez pedig az autónk elektromos rendszere. Egyik pillanatról a másikra adta meg magát pár nappal ezelőtt az akkumulátor, nem indította az autót. Próbáltuk tölteni jóravaló emberektől kölcsönkért akkutöltőkkel, de a kívánt hatás elmaradt. Így, csak hogy legyen mire költeni, újat kellett belőle vásárolni. Számomra újdonság volt, hogy ebből létezik jobbos és balos kivitel is, persze logikus, ha belegondolunk: nem minden autóban ugyanoda esik a két polaritás. Az autószerelés engem egyébként is mindig meglep, az meg még jobban, ha én szerelek, és eredményeket érek el... A lényeg, hogy végre indul a gép, pöccre.

Kalandra fel, cimborák!

2 megjegyzés:

misty írta...

Nagyon ügyes voltál! :-) És örülök is nagyon, hogy végre jó a kicsi kocsi. :-)

Thozoo írta...

Köszönöm. :-) Én is örülök neki nagyon. Remélem, hogy tartós marad ez az állapot, vagy 5 évre.