Oldalak

2009. április 19., vasárnap

Google Reader tapasztalatok

Egy ideje átköltöztettem kedvenc RSS-csatornáimat a Google Readerbe. Eleinte kicsit viszolyogtam az új rendszertől, de kb. egy hónap használat után, azt hiszem, össze tudom foglalni, mi a jobb a Thunderbird RSS-kezeléséhez képest, és mi az, ami nem kimondottan jött be.


A Google Reader egy webes feedolvasó. Ott nyerte el létjogosultságát nálam, hogy ráérő időmben szeretem mobilról, vagy más számítógépekről az engem érdeklő weboldalak aktualitásainak összefoglalóját elolvasni. Ez idáig is ment, csak annyi volt a különbség, hogy itthon asztali RSS-klienst használtam, és ha megnéztem rendszeresen olvasott oldalaimon az újdonságokat, azok az itthoni gépen ugyanúgy megjelentek új hírként, hiszen az itthoni rendszer nem tudhatta, hogy napközben pl. mobilon megnéztem már az adott oldalt. A Google Reader ennyiből jobb: ha egy hírt valahol elolvasok, akkor az az itthoni bejelentkezéskor is olvasottnak látszik.

Mivel webes alkalmazásról van szó, böngészőben fut, így nem okoz neki problémát a blogokba ágyazott YouTube-videók lejátszása sem. Szándékosan nem írtam általánosan véve videókat, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy csak a YouTube-tartalmakat jeleníti meg a feedekben, a mindenféle más, flash alapú lejátszók által szórt műsort nem. Ezekért külön ki kell kattintani, és meg kell nézni az eredeti postot – mint a Thunderbirdben.

(Update@2009.04.26.: Valójában nem így van, pl. a Viddler és a Vimeo tartalmakat is megmutatja... szerintem a korrekt vagy nem korrekt EMBED kód lehet a ludas.)

Nagy előny, hogy az oldalnak mobilra optimalizált változata is létezik, így nem kell ott is külön beállítgatni minden hírcsatornát: elég csak az oldal címét meglátogatni egy (pl.) Opera Mini böngészővel felvértezett telefonnal. A rendszer felismeri, hogy mobilról keresték fel, és annak megfelelően, teljesen egyszerűsített, de mégis áttekinthető HTML-nézetben jeleníti meg az olvasatlan híreket. Innen lehet olvasni csak a feedet, illetve meg lehet látogatni magát a postot is az eredeti oldalon, ha a feed rövidített, vagy (az Index.hu közeli blogoknál mániákusan alkalmazott) "Tovább..." linket tartalmazza.

Olvasásra várnak a hírek

Visszatérve a rendes webes vonalra: tetszik az a nézet, ahol a hírek időben egymás után következnek: elöl van a legújabb, és vegyesen, minden általam figyelt csatorna bejegyzéseit egybevéve jönnek időben visszafelé a beérkezett újdonságok. De persze lehetőség van arra is, hogy csak egy oldal feedjeit nézzük végig. Szuper, hogy vannak billentyűkombinációk, mint egy kliensprogramban, amiket marha gyorsan meg lehet szokni (pl. J billentyűvel következő, K billentyűvel előző elemre ugorhatunk, M-mel olvasatlannak jelölhetünk meg egy olyan bejegyzést, amit később akarunk elolvasni stb.). Tök könnyen lehet egy érdekes postot másokkal megosztani, vagy e-mailben továbbküldeni... Mindent összevetve – és nem gondoltam, hogy amikor váltok ezt fogom majd mondani – szerintem jobb, mint egy kliens RSS-olvasó.

Szívből ajánlom mindenkinek, aki nem fél attól, hogy a Google ennek segítségével majd jól feltérképezi az érdeklődési körét, és gonosz arcokkal szövetkezve felhasználja ellene. :-)

Nincsenek megjegyzések: