Oldalak

2009. április 21., kedd

A kő-műves

Bele se gondolnánk, de nap mint nap művészek mellett járunk-kelünk. Elmegy mellettünk az utcán valaki, akiről nem is gondolnánk, hogy csodálatosan játszik gitáron. Aztán egy weboldalra tévedünk, ahol egy teljesen ismeretlen ember műveit csodálhatjuk meg, és azt hisszük, hogy kőgazdag szülők művészileg kinevelt porontya, de nem: kiderül róla, hogy ugyanolyan átlagember, mint amilyenek mi vagyunk. A buszon mellénk ül egy asszony, akit soha nem láttunk, de később kiderül, hogy szalmából fon hihetetlen érdekes és szép dolgokat. Millió meg egy ága lehet a művészetnek, és az őket művelő művészek is igen szép számmal vannak jelen, csak éppen nem ismerjük őket.

A mai alanyunk Laci, aki az osztályomba jár, és a rajzolás nagy művésze. Többször felfigyeltem már kreatív munkásságára, például amikor egyetlen elméleti óra alatt egy apró cetlit még apróbb darabokra tépett, és XD-formájúra alakította, eképpen:


Egy igazi művésznek néha szüksége van meditálásra, de hogy mindezt egy széken is képes legyen elvégezni, ez számomra már a múlt ködébe vesző, fiatalkori bravúr.

A művész mereng egy darab széken

Lacinak nagyon jók a rajzai. Komolyan jók. Még akkor is jók, ha nem kimondottan vagyok az általa képi világba álmodott stílus megszállottja, vagy követője. A kivitelezés, a megfontolt vonalak mind arról árulkodnak, hogy hozzáértő emberrel van dolgunk. A nonfiguratív minták egységbe foglalása, és az átgondolt kompozíció mind-mind művészi hajlamra vallanak.

Exkluzív, rejtett kamerás felvétel a művész egy munkájáról

Mivel Lacinak nagyon jók a rajzai és semmiképpen se szerettem volna, ha ez nyom nélkül marad, megkértem őt, hogy rajzoljon nekem egy kőre valami szépet. Kerítettem hát egy követ, ami valahonnan innen származik, kapott a művész egy teljesen új, alkoholos filcet, és azon nyomban munkához is látott.

A művész alkotás közben

Kisvártatva megszületett a mű, amelyre méltán lehet büszke ő, és örülhetek neki én, mivel immáron könyvespolcom egyik ékköveként mutogatja magát, és dicsekszik mindenkinek felfedezetlen alkotójáról.

A mű

Lacinak innen a szerkesztőségből kívánunk szép sikereket, remélve, hogy egy napon a rajzolással kapcsolatos elképzelései mind valóra válnak!

1 megjegyzés:

@kukac@ írta...

Mostanában sajnos leszokott a rajzolásról, csak néha egy-egy unalmasabb fizikaórán veszi elő a felszerelését. Második évvégén sokkal nagyobb lendülettel, és odaadással rajzolta a képeit, jó volt nézni, ahogy egyre jobb és jobb képeket próbált készíteni, és ekkor nagyon sokat fejlődött a rajztudása.

Sok sikert neki, Ő egy kreatív, és tehetséges ember!