Oldalak

2009. április 24., péntek

Vad fruttik: Egy éjszaka bohémiában

Egy ideje már hallgatom az új Vad fruttik albumot, amelynek címe: Egy éjszaka bohémiában. Az előző albumuk is tetszett, várakozással fogtam hát bele az új anyagba, izgatottan nyomtam meg a play gombot, így indítottam el a jelet.

Amennyire furcsa volt eleinte a kissé megújult stílus, olyannyira tetszik most már az egész album, amit nap mint nap szívesen hallgatok. Persze vannak már kedvenc számaim is, de úgy összességében is nagyon egyben van az egész. Az első dal igazán belecsap a lecsóba, és az, valamint az őt követő nóta igazi jazz-es vonalat hordoz. A harmadik szám Kicsit lassabb, de aztán a negyedik, Izabella című dal megadja a pofont a fogyókúra-mániásoknak, úgy igazán. Ezt már vérbeli vadfruttis taktusok követik, amíg el nem érünk a Bús szamba című, nálam perpillanat abszolúte favorit nótához. (Kedvesem szerint tiszta Fiesta.) A szövegírónak innen küldöm elismerésemet: nagyon szuper gondolatokat fogalmazott meg nagyon profi módon, amelyek közel állnak egyébként is vénülő, informatikus-mérnöki fejemhez.

Tisztelettel a hangomban idéznék ebből a dalból két szövegrészletet. Az első gyönyörűen foglalja rímek közé, hogyan válik a zene digitálisan hordozhatóvá, és hogyan lesz újra a digitális adathalmazból lélekre ható hangtenger:

Csak nyomd meg a play gombot – így indítod el a jelet.
Színes drótokon keresztül áramköri elemeket
érint az impulzus elektromos íze,
egyesekből és nullákból áll összefűzve.
Egy érzést modellezni - ez létének értelme.
Lefordítja az üzenetet a gépek nyelvére.
Így lesz digitális a hús-vér románc,
S a hangszóróból kiszabadulva
dallam, ének, tánc.

Szerintem zseniális. Legalább annyira, mint az alábbi pár sor:

Bizony mi is megvénülünk egyszer,
és végzünk az ifjonti lázzal.
Ajtónkon kopog a kaszás, s mi tudjuk
nem edénnyel házal.
Tekerjük feljebb a hangerőt -
talán fiatalabbak leszünk,
A halálnak meg kiáltsuk ki:
semmit sem veszünk!

A album utolsó 3 dalát még nem sikerült tüzetesebben megismernem, mert valahogy mindig elölről hallgatom az egészet, shuffle nélkül, és mire a Bús szamba véget ér mindig akad valami dolgom, de már hallottam párszor, és tudom, hogy azok is tetszenek. Szerintem sikerült az előzőnél jobb albumot összehozni a srácoknak. Ezzel most elleszek egy ideig, hallgatom a számokat. Ha van kedvetek, ismerkedjetek meg velük ti is, szerintem nem fogjátok megbánni.

2 megjegyzés:

RatBaG írta...

na, egy pontot bevések magamnak :)
vagy egy felet...

Thozoo írta...

Örülök, hogy felhívtad rá a figyelmem. Mármint hogy van új album. :) Köszi.