Oldalak

2015. január 12., hétfő

MS-DOS játékok a böngészőben

Eme blog hasábjainak rendíthetetlen olvasói bizonyára emlékeznek arra, hogy informatikai érdeklődésem a PC-k hőskorában egy XT számítógéppel kezdődött és természetesen gyerekként számos játékot ki kellett próbálni, hiszen a gép előtt töltött idő tetemes részét ezekkel a játékokkal múlattuk. Éppen ezért nem mehetünk el szó nélkül ama tény mellett, hogy az Internet Archive egy kazal (több, mint 2000) régi MS-DOS alatt futó játékot elérhetővé tett számunkra.

A kollekció egy pici szelete

Kényelmes népek vagyunk, a játékokat nem kell letölteni, DosBox-ot telepíteni, beállítgatni... semmit nem kell, a játékok böngészőben futnak, sőt, teljes képernyőre is átválthatunk, ekkor jön elő igazán a régi érzés: 320×240-es felbontás, 16 (néhol 256) szín... elképesztően múltidéző a hangulat! Olyan címeket találunk itt, mint az általam méltán a mai napig egyik legjobb játéknak tartott Prince of Persia, vagy a Stunts, az eredeti Sim City, a Prehistorik 2, az Alley Cat, a The Lost Vikings (ezzel milyen nagyon-nagyon sokat játszottam nyári szünetekben!), a Lotus - The ultimate challenge, a SimFarm, a Supaplex, a Heretic... és még hosszan-hosszan lehetne sorolni a játékokat, amelyek főként annak a korosztálynak mondanak sokat, akik ezeken a játékokon nőttek fel és nyilvánvalóan egyik-másik alkotás érzelmi értéke sokkal nagyobb, mint a játék a maga valójában. Megmosolyogtató, hogy akkoriban a már említett Lotus pl., amivel tegnap egy fél órát játszottam, hetekre le tudott kötni, hiszen nem volt a maihoz hasonló összehasonlítási alapom. Akkoriban (22 évvel ezelőtt) az a játék túlzások nélkül csúcsszupernek számított, mind grafikáját, mind a zenéjét illetően, éppen ezért állandóan nyúztuk és azzal akartunk játszani.

Szép idők voltak. Ezekből a szép időkből kapunk most egy kis szeletet vissza. Korosztálytól függetlenül érdemes megnézni, bátran állítom, hogy még a mai gyerekek is találhatnak benne olyan játékot, amivel órákon keresztül le tudják kötni magukat. A választék kellően bőséges... kalandra fel!

Nincsenek megjegyzések: