Oldalak

2015. január 14., szerda

iCsekk

Aki bérből és fizetésből él, az egy idő után elkerülhetetlenül szembe találja magát a postai csekkek végtelen sorával. Ezek a sárga (vagy újabban fehér) szörnyek csak jönnek, jönnek, vég nélkül, a hónap minden szakában és elborítják a postaládát, ráadásul olyan arcpirító összegeket nyomtatnak rájuk, hogy alig győzzük kifizetni. (Azt mondják, azért, mert állandóan világít a villany meg feszt fűtünk.) Egy idő után itthon gyülekezik a sok csekk, arra várva, hogy végre megmozduljunk és elsétáljunk vele a postára, kivárjuk a mindig hosszú sort, hallgassuk a zsörtölődést, hogy miért nem halad már... gondolom, senkinek nem kell bemutatni. Sokan nem foglalkoznak ezekkel, hiszen csoportos beszedési megbízással jóformán az összes postai csekket száműzhetjük az életünkből, viszont akik még mindig ragaszkodnak a számlák kiegyenlítésének eme klasszikus formájához, most némiképpen fellélegezhetnek, hiszen az idei év elejétől mindegyik csekken szerepel majd egy QR-kód, ami egyrészt jól jön a kezdetben csak 20 postán felállított csekkbefizető automatáknál is (nálunk nyilván nem lesz ilyen), illetve ha valaki okostelefonnal és internetes fizetésre alkalmas bankkártyával bír, akkor könnyedén, otthonról is ki tudja fizetni a számláit, postai sorbanállás nélkül.

És hát ez sokkal jobb hír, ugye.

Ehhez szükségünk lesz az iCsekk alkalmazásra, aminek a működése pofonegyszerű. Egy aktiváló SMS elküldése után felhasználónevet és jelszót választhatunk, majd miután hozzátársítottuk bankkártyánkat a rendszerhez, megkezdődhet a kódok beolvasása. Ehhez nem kell külső alkalmazást használni, a programon belül megoldották ezt a funkciót. Mivel a QR-kódban el van tárolva a szolgáltató, az összeg, meg úgy alapvetően a számlát azonosító minden adat, semmi más dolgunk nincs, mint beolvasni a kódot, majd a jóváhagyó ablakban a fizetésre bökni – ezzel ki is egyenlítettük a számlát. A befizetett számlákat az alkalmazáson belül lehet nyomon követni, így egy esetleg panasz esetén erre lehet hivatkozni.

Előbb-utóbb éles lesz
Beolvasta. :) Egy érintés és fizethető a nagy zsé,
vagy eltárolhatjuk későbbi fizetés céljából (ha
éppen nincs nálunk annyi zsé)

Véleményem szerint ez egy remek találmány, éppen ideje volt már így 2015 tájékán valami hasonlót bevezetni, kihasználva végre az okostelefonok adta előnyöket. (Részemről már azt is nagy lépésnek találom, hogy végre a kártyával történő csekkbefizetés nem készpénz-felvételnek, hanem kártyás vásárlásnak fog minősülni, szerintem erre is nagy szükség volt.) Mivel erre a hónapra már mindent befizettünk (pedáns népek vagyunk) és még nem is mindegyik számlán véltük felfedezni a kódokat (hiszen decemberi díjakat fizetünk utólag), ezért az igazi, éles tesztje jövő hónapban lesz nálunk. Ha valaki valamilyen tapasztalattal bír, ne légyen rest azt komment formájában megosztani velünk és az olvasókkal! ;)

Nincsenek megjegyzések: