Oldalak

2015. január 31., szombat

Nincs titok

Ma, amikor egymás után telepítjük az alkalmazásokat a mobilunkra, gyakorlatilag fittyet hányva arra, hogy melyik alkalmazás mihez kér engedélyt, érdemes az alábbi rövidfilmet értő szemmel megtekinteni:


Mert ugye mennyire más, ha egy bolti eladótól csak akkor kapunk egy kólát, ha megengedjük neki, hogy elolvassa az utolsó 5 elküldött üzenetünket, vagy ha odaadjuk neki a telefonszámunkat. Netán kapunk egy ingyen csomag csipszet, ha odaadjuk érte a komplett kontaktlistánkat. A legjobban egyébként az tetszik, amikor az eladó vásárlás után követni kezdi a vásárlót, mert érdekli, hogy hová megy. :) Hány és hány alkalmazás csinálja ugyanezt (sőt, maga a telefon operációs rendszere is), csak éppen teljesen máshogy jön ki, ha az adatokat a mobilunk szolgáltatja valakinek a túloldalon (jellemzően az alkalmazás készítőjének), és nem ilyen direkt, személyes kapcsolat van közöttünk.

Pedig a lényeg ugyanaz: ha egy app ingyenes, akkor mi magunk vagyunk a fizetőeszközök: az adataink, a szokásaink, az elkészített képeink, a tartózkodási helyünk, az üzeneteink... és minden, amiből később célzott reklám készülhet számunkra. Ezeket önként és dalolva áldozzuk be, csakis azért, hogy egy percet se foglalkozhassunk olyan hirdetésekkel, amire úgyse böknénk rá, azzal viszont, ami érdekel minket, minél többször találkozzunk, így generálva pénzt a Nagy testvérnek. Innen nézve nem tűnik túlzottan nagy problémának ez, viszont ha jobban belegondolunk, manapság már nincs titok.

Hacsak néha ki nem húzod a dugót a falból és ki nem mozdulsz a mobilod nélkül is kicsit. ;)

Nincsenek megjegyzések: