Oldalak

2015. január 10., szombat

Elmosódott háttér

A Trackmania rekordokat döntögető ikonja, Laci hívta fel a figyelmem az Elmosódott háttér (Background defocus) nevű, a Sony által kifejlesztett Androidos alkalmazásra, mellyel telefonunk segítségével lehet a tükörreflexes gépekhez hasonló elmosódott hátteres képeket készíteni. A dolog persze csak úgy működik, ha a téma és a háttér között jelentős távolság van, ekkor azonban néha meglepően jó képeket lőhetünk egyetlen mezei Androidos telefonnal. Exponáláskor készül egy fotó a témára fókuszálva, és egy másik, a háttérre fókuszálva és ezt a kettőt dolgozza össze a szoftver, ráadásul úgy, hogy mi magunk választhatjuk ki (utólag), hogy mennyire legyen elmosódott a háttér, így kiemelve fotónk témáját.

Az alkalmazás innen tölthető le.

Sony telefonoknál az app beépül a Kamera alkalmazásba, így ha nem szeretnénk külön alkalmazásként indítani, a Kamerán belül is kiválaszthatjuk az InfoEye, a Kreatív effektus vagy a Kiterjesztett valóság hatásokhoz hasonlóan.


A fókuszpont kiválasztása után fényképezzünk, majd várjuk meg, amíg a szoftver összedolgozza a két képet.

Minimális elmosás (eredeti kép)

Maximális elmosás

Egy kis vízszintes szél/csúszás effekt

A végleges kép

Az alkalmazás egy gyenge pontja, hogy a végleges kép kissé lassan készül el, viszont onnantól kezdve, hogy kiíródik az adathordozóra, teljesen normális fotóként viselkedik, bekerül az Albumba, a többi fotó közé (ezért is jó, hogy az alkalmazás a Kamerába épül be). A szoftver messze nem tökéletes, arcoknál, illetve nem feltétlenül egyértelmű geometriai alakzatoknál sokszor többet most el, mint kellene, vagy éppen kevesebbet, így az elkészült kép úgy néz ki, mintha valaki nagyon kapkodva jelölte volna ki az elmosni kívánt területet.

Van, amikor elszámolja...

Mindent összevetve hobbifotózásra teljesen tökéletes, szép eredményeket érhetünk el vele egy túrafotózáson, ha éppen menet közben blogolunk és nincs más eszköz "művészi" fotók készítésére. Egy próbát mindenképpen megér, bátran ajánlom mindenkinek, még akkor is, ha a mai próbálkozások után csak egy négyest tudtam neki beírni a naplóba. :)

Nincsenek megjegyzések: