Oldalak

2010. február 10., szerda

Mah Jong

A Mah Jong nevű játék Kínából ered, és majdnem egy évezreden keresztül mint kártyajátékot játszották. A kínai dominónak is nevezett játék 1912-ig csak az uralkodó császár udvarában hódított, azt követően viszont az egész országban elterjedt. Európában való megjelenését egy Walker nevű angol mérnöknek köszönhetjük, aki a köveken található lényeges megnevezéseket nyugati betűkkel és számokkal is jelezte. Így a kínai karakterek mellett könnyebben felismerhetőek és azonosíthatóak a kövek. Annak ellenére is népszerűvé vált a játék, hogy a szabályai rendkívül hosszadalmasak, talán külön kurzust is lehetne indítani annak megértésére (erre ezen blog keretein belül nem vállalkozunk).


A játék számítógépes adaptációja teljesen más szabályokat követ, mint az eredeti kínai játék. Ezt nem négy játékos játssza, hanem csak egy, és a játék lényege, hogy az egy halomba rakott kövekből mindig két egyformát kell leszedni, de ezt csak akkor tehetjük meg, ha nincs rajta másik kő, és jobbról-balról sem veszi körbe egy-egy kő. A játék célja az, hogy az összes követ leszedjük a pályáról. Elméletileg minden pálya (a megfelelő párok leszedésével) megoldható, azonban egy jól eltalált Mah jong játéknál nem mindegyik pálya sikerül elsőre, a párok beragadhatnak. Velem olyan is történt már, hogy két kő maradt a 144-ből a végén, de mivel ezek egymáson voltak, így nem lehetett őket leszedni. Eléggé mérgelő dolog. :)

Annak ellenére, hogy a számítógépes játék csak egy lebutított változata az eredetinek, rendkívül élvezetes tud lenni. 144 követ kell leszedni, amelyek kezdetben különböző alakzatokba vannak rendezve. A 144 kő más és más kategóriákba osztható, ezek pedig az alábbiak:

  • Bambusz kövek, számozva 1-től 9-ig, mindegyikből 4 darab (36 kő)
  • Körök, számozva 1-től 9-ig, mindegyikből 4 darab (36 kő)
  • Karakterek, számozva 1-től 9-ig, mindegyikből 4 darab (36 kő)
  • Sárkányok: fehér (vagy fekete), piros és zöld sárkányok, mindegyikből 4 darab (12 kő)
  • Szelek: keleti, nyugati, északi és déli szél, mindegyikből 4 darab (16 kő)
  • 4 évszak: tavasz, nyár, ősz, tél, mindegyikből 1 darab (4 kő)
  • 4 virág (4 kő)
Összesen: 144 kő

Valószínűleg bennem azért ébreszt heves vonzalmat a játék minden formája, mert gyermekkoromban az első számítógépes játékaim között volt Nels Anderson „Mah Jongg” nevű szoftvere, de erről (és sok hasonló régi játékról) már írtam régebben.


Én személy szerint nem tudom megunni a játékot. Imádom. Annak is örültem, hogy a Windows 7-be bekerült a Mahjong Titans nevű játék, ami – remélem – legalább annyira el fog terjedni, mint annak idején a pasziánsz. Sajnos elég kevés alakzatból lehet választani ebben az alapjátékban, így érdemes valami sokkal kifinomultabb szoftverrel próbálkozni annak, aki erre vállalkozik. Ilyen pl. nagy kedvencem, a Kyodai Mahjongg (http://cynagames.com/), ami teljes háromdimenziós voltában jeleníti meg a pályát, amit kedvünkre forgathatunk ide-oda. Rengeteg alakzatból és kőkészletből választhatunk, ráadásul a fejlesztő még arra is ügyelt, hogy más, a kövekkel játszható kisebb játékot (pl. memóriajáték) csempésszen a játékba, ha kicsit ráunnánk a hagyományos párkeresgetésre. Egyetlen hátránya, hogy a játék nem ingyenes, 22.95 dollárért (kb. 4500 Ft) viszont megvásárolhatjuk a licenszet.

Kyodai Mah Jongg

Ha meg szeretnél ismerkedni a játékkal, vagy ismered és kedvet kaptál ahhoz, hogy játssz kicsit, akkor kattints ide!

4 megjegyzés:

Milan írta...

Én a Win7-ben ismertem meg elsőnek ezt a játékot, és bejött, annak ellenére, hogy az elején csak bénáskodtam benne. Személy szerint feltűnően nehéznek találom, eléggé erős szem, és idegzet kell hozzá, és némi türelem is. Főleg mikor beragadnak a lapok, és többé nem lehet tovább menni. A géptől segítséget lehet ugye kérni, én egyszer folyamatosan segítséget kértem, kíváncsi voltam ő megtudja-e csinálni, de a vége az lett, hogy félúton valahol beragadt az egész.

Thozoo írta...

A folyamatos segítségkérés sem oldja meg a feladványokat, mivel a gép véletlenszerűen választ két követ, amit leszed, de lehet, hogy éppen nem az a nyerő párosítás. Én mindig úgy szoktam haladni, hogy olyan követ szedek le, ami "kinyit" egy újabb követ, tehát pl. két egymás fölötti kő leszedése nem a legjobb megoldás, ha van egy olyan lehetőség is, hogy az egyik kővel párosítva balról van jobbról megkurtíthatunk egy sort. Én eképp érek el diszkrét sikereket a játékban (nyerési ráta 15%, köszönömszépen).

Endoril írta...

Én eddig nagyon ódzkodtam tőle, nem is tudom miért. Nagyon nem jött be (igaz nem is játszottam vele, de már távolról sem volt szimpatikus :). Aztán olvastam a posztot, unalmamban ráraboltam a Win7-es változatra, azóta meg órákat ütök el vele :D

Thozoo írta...

Ez nálam is így kezdődött, csak én annak idején a szabályokat sem ismertem, így mindenre magam jöttem rá. Erre azért büszke vagyok, azóta is szeretem a játékot.