Oldalak

2010. február 8., hétfő

Windows 7 az Aceren

Összehúztam egy hordozható DVD-olvasót, és ennek segítségével sikerült minden további hercehurca nélkül Windows 7-et pakolni az Acer Aspire One D250-es pici laptopra. Azt hittem, hogy bonyolult műveletsorra kell számítanom driver-téren, ennek ellenére olyan szépen zajlott minden, mint a mesében. A telepítés során a számítógép kétszer indult újra (ezek tervezett újraindítások a telepítés során) és a fél órás telepítés után amit kézzel kellett felpakolnom az csak egy chipset-driver volt. Ennek következtében a gép megtanult hibernálni és alvó módba kerülni, felismerte a saját összes USB-portját, és minden működik. Még ezen a viszonylag csökkentett képességű hardveren is azonnal volt Aero felület, ment a hang és a vezetéknélküli háló, működött a kamera és a mikrofon, szóval semmihez nem kellett külön vezérlőprogramot feltelepíteni. Azt hiszem, ez a szint egészen vállalható így 2010-ben.

Tartottam attól, hogy az új Windows jobban fogja zabálni az energiát, mint az eredetileg a gépen csücsülő XP, de azt kell mondanom: rendelkezésre állási időben mindkettő ugyanott van. Ha a rendszer elindul, a használható 1 GB memória kb. 40%-át eszi meg és amikor éppen nem indexel meg semmit sem csinál a gép, akkor kb. 5-6%-os a processzor terheltsége, már amennyire hinni lehet a Windows beépített teljesítményfigyelő eszközeinek.

Remek megoldás a Windows 7 tálcáján a nagy ikonok alkalmazása. A széles kijelzőn ezt érdemes jobbra (vagy balra) igazítani, így a tálca nem csökkenti az amúgy sem magas, 600 pixeles magasságot. Az alkalmazások képernyői sem lesznek durván szélesek, kényelmesen elférnek a megmaradt kb. 950×600 pixeles területen. Azt pedig, hogy nem alul, hanem oldalt kell az alkalmazások között váltani, rendkívül könnyen meg lehet szokni.

A kis gép a Windows 7 élményindex-mérésén 2,1-es eredmény ér el (Processzor: 2,2; Memória: 4,4; Videokártya: 2,1; 3D teljesítmény: 3,0; Merevlemez sebessége: 5,3). Ez az eredmény nem túl jó, de ne felejtsük el, hogy egyrészt a végleges értéket mindig a legrosszabb eredmény határozza meg, másrészt pedig nem egy játékgépről van szó, hanem egy alapvetően mobil munkára szánt, kis méretű és fogyasztású masináról – ilyen szemszögből nézve nem is rossz az eredmény. Végtére is minden működik, ami egy asztali gépen, talán csak egy picit komótosabban.

Ha valaki ilyen gépre, vagy egy ehhez hasonló paraméterekkel rendelkező netbookra szeretne Windows 7-et: tegye bátran, nem fog csalódni benne.

Megy a rendszer

1 megjegyzés:

Endoril írta...

A Win7-tel nekem is csak jó tapasztalataim vannak. Az Acer TM7530-omra hihetetlen gyorsasággal siklik fel, felismer és kezel abszolút mindent egyből, és hosszú hónapokig képes ugyanolyan gyorsasággal és hiba nélkül futni. Mostani indexem 3.9, bár volt 4.2 is, azóta nem tudom mi történt :). Azt mondom, hogy ezt már nevezhetjük operációs rendszernek.

Az én felületem kicsit minimalistább.